Svenska Basketbollförbundet

Jonas Jerebko ska tackla superstjärnorna i NBA-slutspelet

Dela

Under sin elfte NBA-säsong står Jonas Jerebko inför sitt fjärde raka slutspel där han förbereder sig för att ta sig an titelutmanaren Oklahoma City Thunder. Matchserien startar i natt kl 00:30 svensk tid. – Vi blir bara bättre och bättre och med vårt försvar är vi svåra att slå, säger Jonas Jerebko.

Jonas Jerebko ger alltid allt, här tillsammans med stjärnskottet Donovan Mitchell. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.
Jonas Jerebko ger alltid allt, här tillsammans med stjärnskottet Donovan Mitchell. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

Vilket sätt av Salt Lake City-laget Utah Jazz att avsluta en fantastisk säsong på. Efter ett oerhört tufft race för placering i slutspelet så har Jonas Jerebko och hans Utah Jazz lyckats klämma in sig på en femteplats i Western Conference. Redan i onsdags förra veckan låg Utah på tredjeplatsen bakom de regerande mästarna Golden State Warriors och den andra titelfavoriten, Houston Rockets. 

Men en tuff förlust mot Portland Trail Blazers resulterade i att Portland tog tillbaka tredjeplatsen och Oklahoma City Thunder, ledda av ingen mindre än Russell Westbrook, roffade åt sig fjärdeplatsen. Slutspelsbilden ändrades totalt i de sista omgångarna och nu ska Jerebko tillsammans med sina lagkamrater i Utah ta sig an Oklahoma City Thunder. Däremot utan den hemmaplansfördel som de var oerhört nära att få.

Laget före jaget

Utan en så kallad definierad superstjärna eller en All-Star så har Jerebko och hans lagkamrater genom tufft försvarsspel och fantastisk bollfördelning spelat oerhört bra basket denna säsong. Statistiken visar att Utah Jazz spelar näst bäst försvar i hela ligan mycket tack vare giganten Rudy Gobert som är ankaret i försvaret. De släpper in näst minst poäng i 3-sekundersområdet och släpper in minst poäng på snabba uppspel i hela NBA.

Att bli bättre under sitt 9:e år i NBA

Den genomsnittliga NBA-spelaren gör inte ens fem år i NBA innan han blir pensionerad eller måste hitta kontakt i en sämre liga någonstans i världen. Jerebko är nu inne på sitt elfte år i världens största basketliga och gör dessutom en av sina absolut bästa säsonger någonsin. Hans framgång beror på hans effektivitet, kombinerad med en vinnande mentalitet där han alltid är redo att kliva in på plan, oavsett vilken roll coach Quin Snyder fördelat honom.

Utah Jazz visste exakt vad de skulle få när de erbjöd Jonas ett två-årigt kontrakt. En tuff spelare som inte är rädd för att agera, inte backar ifrån en utmaning och en spelare som alltid är redo. Kolla bara på Game 3 i Cleveland förra året när Boston hade ryggen mot repet. Den som faktiskt gav laget energi samt ledde Boston till att sno en match på bortaplan var ingen mindre än Jerebko.

När Rudy Gobert var skadad under den här säsongen fick Jonas många gånger kliva in i startfemman och fylla ett tomrum av en spelare vars påverkan på sitt lags prestationer försvarsmässigt lär ge honom utmärkelsen ”Defensive Player Of The Year”. Jonas briljerade i sin position som starting Power Forward. Under 19 matcher med Jonas i startfemman så ökade Utah Jazz offensiva gradering till 110,8 poäng per match. Hade Utah behållit denna typ av anfall under hela säsongen hade de hamnat på fjärde bästa anfall i hela ligan.

Försvarsmässigt tappade de endast tre poäng per match jämfört med Gobert i startfemman och var hela fyra poäng bättre anfallsmässigt med Jonas i startfemman istället för Gobert. Snacka om att bidra med en unik och vinnande dynamik till sitt lag.

West is the best?

Allt detta och vi har inte ens kommit in på att Jerebko faktiskt spelar i Western Conference, den helt klart svårare sidan av NBA. Sidan med betydligt fler bra lag och två giganter till titelfavoriter där Utah nu ska gå in i en bäst av 7-serie mot ett väldigt explosivt lag lett av superstjärnorna Russell Westbrook, Carmelo Anthony och Paul George. 

Jag hade möjligheten att prata med Jonas i fredags om racet till slutspelen denna säsong och det kommande motståndet i Oklahoma City Thunder.

Hur tuff har denna playoff push varit i stjärnspäckade Western Conference jämfört med dina tidigare säsonger i Eastern Conference?

JJ: - Varje match i NBA är tuff men vi visste att vi hade en extra push i oss när vi blev friska och Rudy (Gobert) kom tillbaka. Nytt lag för i år så vi blir bara bättre och bättre ju längre säsongen går. Tog det verkligen match for match och med vårt försvar är vi svåra att slå!

Hur förbereder du dig för att attackera och försvara inte bara en, utan möjligtvis två elitspelare på vingen i Carmelo Anthony och Paul George under en hel series?

JJ: - Kommer ha ett par dagar här innan första matchen drar igång och gå igenom gameplan. Men framförallt så gäller det att få de båda att jobba i försvar också. Vi har ett brett lag med många vapen så försöka utnyttja det så gott det går.

Första matchen mellan Utah Jazz och Oklahoma City Thunder är i natt 00:30 svensk tid!

Game 1: Sun. April 15 Utah at Oklahoma City, 6:30 p.m.
Game 2: Wed. April 18 Utah at Oklahoma City, 8 p.m.
Game 3: Sat. April 21 Oklahoma City at Utah, 10 p.m.
Game 4: Mon. April 23 Oklahoma City at Utah, 10:30 p.m
*Game 5: Wed. April 25 Utah at Oklahoma City, TBD
*Game 6: Fri. April 27 Oklahoma City at Utah, TBD
*Game 7: Sun. April 29 Utah at Oklahoma City, TBD

Skribent:

Artin Hojat

artin.hojat@outlook.com

Kontakter

Bilder

Jonas Jerebko ger alltid allt, här tillsammans med stjärnskottet Donovan Mitchell. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.
Jonas Jerebko ger alltid allt, här tillsammans med stjärnskottet Donovan Mitchell. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.
Ladda ned bild

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum