Jönköpings kommun

Jönköping sätter konstfokus på stadsmiljön

Dela

Jönköpings kommun är stolta att presentera det tredelade konstprojektet ”Överraska, variera, förändra”. Inom ramen av projektet utlyses tre uppdrag. Två av uppdragen utgår från gestaltad livsmiljö och det tredje består av konstnärlig dokumentation av projektet i stort.

Under 2022 ska två konstnärer/konstnärsgrupper genomföra en förstudie av Jönköpings kommun som plats, som färdigställs under 2023. Under samma tid ska en filmare/konstnär följa projektet likt en konstnärlig följeforskare.

Överraska, variera, förändra tar avstamp i de extra investeringsmedel som Kulturnämnden har avlagt som en gest till kulturen i Jönköpings kommun, vilka ska disponeras under 2022 och 2023. Till skillnad från många andra offentliga konstprojekt i kommunen är dessa medel inte knutna till ett nybyggnadsprojekt, och projektets geografiska möjligheter sträcker sig därför över hela Jönköpings kommun.

– ”Överraska, variera, förändra” ska betrakta staden och kommunen som ett experimentellt galleri, där besökare och boende får möjligheten att möta konst på oväntade platser. Konsten kan göra stadsmiljön mer attraktiv, vacker och tankeväckande – genom en mångfald av intryck av olika karaktär, oavsett om dessa är behagliga eller obehagliga, säger Filip Zezovski Lind, Konstintendent Jönköpings kommun.

Både uppdrag 1 och 2 innefattar att samverka med offentliga eller privata lokala aktörer och/eller boende för att identifiera platser, teman, frågeställningar eller fenomen att arbeta vidare utifrån i den konstnärliga processen; och här urskiljs även var den resulterande konstnärliga gestaltningen ska placeras och formen den kommer ta.

Uppdrag 1: Utforskande process och permanent konstnärlig gestaltning

En del av det konstnärliga arbetet innefattar att göra ett långvarigt, fysiskt avtryck i kommunen i form av en permanent konstnärlig gestaltning.

Uppdrag 2: Utforskande process och öppen gestaltning

Den andra konstnärliga processen ska resultera i en gestaltning i bred bemärkelse. Denna avslutande del är av öppen karaktär och konstnären/konstnärsgruppen avgör utifrån den utforskande processen och det egna konstnärskapet vilken form den tar.

Uppdrag 3: Konstnärlig följeforskning

Den tredje delen av förslaget innefattar konstnärlig följeforskning i form av en filmare som följer projekten från början till slut, samt presenterar sin följeforskning i formen av en film. Filmen har både dokumenterande och utforskande ambition, men dess form och format utformas av den konstnärliga följeforskaren.

Nyckelord

Kontakter

Filip Zezovski Lind, Konstintendent, Jönköpings kommun
Tfn: 036-106695
E-post: filip.zezovski-lind@jonkoping.se

Bilder

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 143 579 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Pressinbjudan: Presskonferens angående föroreningarna i kvarteret Obygden13.5.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Arbetet med att komma till rätta med föroreningarna i kvarteret Obygden går vidare in i ett viktigt skede. Sedan flera år tillbaka har Jönköpings kommun, SGU och Länsstyrelsen, i nära dialog med de boende i området, arbetat med projektet. Syftet är att hitta ett åtgärdsalternativ för de föroreningar som en gammal kemtvättsverksamhet lämnat efter sig i ett bostadsområde i centrala Jönköping. Media hälsas välkomna till en presskonferens där företrädare för Jönköpings kommun, SGU och Länsstyrelsen kommer att berätta mer vad som händer i projektet på kort och lång sikt. Tid: Måndag 16 maj klockan 12.30 Plats: Rådhuset, Galleriet (plan 2) i Jönköping Presslegitimation kan krävas. Presskonferensen kommer att sändas live på www.jonkoping.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum