Jönköpings kommun

Jönköpings kommun inför inkomstkontroll av barnomsorgsavgift

Dela

Jönköpings kommun vill att alla ska betala rätt barnomsorgsavgift, varken för mycket eller för lite. Därför inför kommunen en årlig inkomstkontroll från och med 2021.

Jönköpings kommun strävar efter att alla hushåll ska betala rätt avgift för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem, det är en rättvisefråga. Barn- och utbildningsnämnden har därför beslutat att inkomstuppgifterna, som ligger till grund för avgiften, ska kontrolleras

Det är första gången kommunen genomför inkomstkontroll men från och med i höst kommer kontroll att göras varje år, med två års eftersläpning. Det beror på att det tar två år innan Skatteverket kan lämna korrekta taxeringsuppgifter. Nu kontrollerar vi avgifter för 2019. 

– Kommunrevisionens granskning visar att Jönköpings kommuns intäkter för barnomsorg är lägre i förhållande till andra storleksmässigt jämförbara kommuner. Därför fick förvaltningen i uppdrag att göra en utredning under 2019 kring inlämnade registrerade inkomster. De fann en del avvikelser vilket resulterade i beslutet att börja med inkomstkontroller. Det kan leda till högre intäkter men framför allt är det en fråga om rättvisa. Vi tycker att det är viktigt att alla betalar rätt avgift, varken för mycket eller för lite, säger Anna Carlsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Avgift jämförs med deklarerad inkomst
Inkomstkontrollen innebär att hushållets registrerade avgift hos kommunen jämförs med den deklarerade inkomsten hos Skatteverket. Justeringen kommer att göras under hösten 2021 med ett extra utskick av faktura till den som var fakturamottagare 2019. Återbetalning eller skuld kan inte regleras på ordinarie månadsbetalning.

– Alla hushåll som har barnomsorg får nu information via Vklass, om varför vi inför kontrollen och hur den går till. Men det är först under hösten som vårdnadshavare kan få besked om avgiften ska justeras, då är kontrollen klar. Om vårdnadshavare redan nu har frågor och funderingar finns all information på kommunens webb. Vi kommer också att skicka en påminnelse om inkomstkontrollen efter sommaren, säger Peter Lindström, chef för förskolan i Jönköpings kommun.

Registrerad inkomst på Barnwebben - grunden för rätt avgift
Det är hushållets gemensamma, registrerade inkomst som avgör taxan och därför är det viktigt att alla i hushållet uppdaterar sin inkomst varje år samt om inkomsten eller familjeförhållanden förändras. Information om avgifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem finns på kommunens webbplats.

Med vänliga hälsningar
Jönköpings kommun

Nyckelord

Kontakter

Peter Lindström
Verksamhetschef förskola
Telefon 036-10 54 03
E-post: peter.lindstrom@jonkoping.se

Bilder

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum