Jönköpings kommun

Jönköpings kommun nominerad till Planpriset 2020

Dela

Jönköpings kommun är en av fyra nominerade till Planpriset 2020 för kommunens grönstrukturplan. Planpriset delas ut av Sveriges Arkitekter och vinnaren offentliggörs vid arkitekturgalan den 25 mars.

Foto: Henrik Lindblom
Foto: Henrik Lindblom

- Kul att vi är nominerade igen! säger Katarina Bröms, stadsbyggnadsdirektör på Jönköpings kommun. När staden växer blir det allt viktigare att bevara och utveckla värdefulla, gröna stråk. Det är fantastiskt roligt att planprisjuryn håller med om vilket viktigt planeringsunderlag det är för att vi ska ha förutsättningar att växa på ett långsiktigt hållbart sätt.

En sammanhängande grönstruktur ger förutsättningar både för en rik biologisk mångfald och möjligheter att gå, cykla, leka, träna och umgås i gröna stråk.

- Vi har jobbat med många olika aspekter på grönstrukturen - ekologiska, sociala, kulturhistoriska och ur klimathänseende. På så sätt har vi skapat ett brett underlag för att tillvarata och utveckla de gröna värdena samt ekosystemtjänster vid stadsplaneringen.Tidigt i arbetet hade vi en medborgardialog för att få invånarnas synpunkter på våra gröna platser. Intresset var stort från jönköpingsborna och dialogen visade tydligt att parker och naturområden är frågor som engagerar, säger Åsa Lindblom som var projektledare för arbetet med grönstrukturplanen.

Jönköpings kommun var senast nominerad till planpriset 2019 för arbetet med en utvidgad innerstad runt Munksjön.

Om planpriset

Planpriset instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter. Det går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Priset består av ett diplom signerat av ordförande för Sveriges Arkitekters Akademi för Fysisk Planering samt juryns ordförande. Juryn utses av Sveriges Arkitekters Akademi för Fysisk Planering.

Nyckelord

Kontakter

Katarina Bröms, stadsbyggnadsdirektör
Tel: 036-10 50 11

Åsa Lindblom, översiktsplanerare
Tel: 036-10 52 41

Bilder

Foto: Henrik Lindblom
Foto: Henrik Lindblom
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 142 600 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum