Jönköpings kommun

Jönköpings kommun ska kartlägga möjlighet att minska energiförbrukningen

Dela

Den rådande energikrisen i Europa är en av de stora frågorna inför vintern. För några veckor sedan kom ett uppdrag från regeringen till statliga myndigheter om att minska elförbrukningen.

- Jönköpings kommun vill också göra sitt och startar nu en arbetsgrupp som ska ta fram olika förslag för att minska energiförbrukningen samt vad det skulle ha för konsekvenser för invånarna, säger Johan Fritz, stadsdirektör i Jönköpings kommun.

Arbetsgruppen kommer att vara koncernövergripande och ledas av kommunens hållbarhetsstrateg Linda Hassel.

Kartlägga övergripande åtgärder

Exakt vilka prioriteringar eller förbrukningsminskningar som går att göra är ännu inte klarlagt.

- Vi måste se över vad som eventuellt kan göras på det övergripande planet, men också vad den enskilde individen eller medarbetaren kan bidra med i vardagen samt vilken beredskap vi behöver ha, säger Thomas Bergholm, teknisk direktör i Jönköpings kommun.

Jönköpings kommun har i huvudsak bundna elavtal som löper på genom år 2023. 2024 kan därför även elpriset bli en allt viktigare faktor för kommunen.

- När det gäller energifrågan så finns det flera aspekter som vi kan utgå ifrån när vi tittar på eventuella förbrukningsminskningar. Det handlar för kommunens del självklart om kostnader för energi och klimatmål. Men viktigast just nu är att titta på vad vi kan bidra med utifrån den aktuella energikrisen, säger Thomas Bergholm.

"Högst medvetna om krisen"

När arbetsgruppen tagit fram ett underlag kring eventuella åtgärder behöver Jönköpings kommun ta ställning till vilka åtgärder som är rimliga.

- Vi är högst medvetna om den här krisen och gör avvägningar redan nu i budgetarbetet. Jag tycker det är viktigt att kommunen, som en stor och viktig aktör i länet, ser över vad som är möjligt och vilka konsekvenser det här kan få för samhället, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Nyckelord

Kontakter

Johan FritzStadsdirektör

Stadskontoret

Tel:036-108090

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 144 699 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Köp av fastigheter på Mariebo tas upp i Tekniska nämnden18.11.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Jönköpings kommun avser att köpa sju förorenade fastigheter, som sedan ska rivas, i bostadsområdet Mariebo. Det görs inom ramen för ett projekt som leds av statliga SGU och syftar till att föroreningarna från en gammal kemtvätt ska kunna saneras. Tekniska nämnden ska nu ta ställning till förslaget om köp av fastigheter, som för kommunens del kan komma att uppgå till cirka 15 miljoner kronor efter att statsbidrag från Naturvårdsverket betalats ut.

Pressinbjudan: Koalition för Jönköping presenterar budget för 202328.10.2022 13:39:15 CEST | Pressmeddelande

Budgetarbetet inför 2023 har pågått intensivt under hösten. Nu är Koalition för Jönköping redo att presentera budget för 2023. Jönköpings kommun har en stabil ekonomi, men en turbulent omvärld och risk för lågkonjunktur gör att ekonomin påverkas. Media bjuds in till en presskonferens där de styrande politikerna från Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommer att presentera sin ekonomiska modell. Tid: Måndag 31 oktober klockan 10.00 Plats: Rådhuset (Galleriet) * Presslegitimation kan komma att krävas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum