Moderaterna i EuropaparlamentetModeraterna i Europaparlamentet

Jörgen Warborn, EU-representant hos WTO, kommenterar krisen i handelsorganisationen

Dela

Moderaternas Europaparlamentariker Jörgen Warborn är en av EU:s representanter hos Världshandelsorganisationen, WTO. Warborn finns tillgänglig för kommentarer, med anledning av att WTO:s domstol nu slutar att fungera.

Onsdagen den 11 december upphör den regelbaserade ordningen i världshandeln, då Världshandelsorganisationens (WTO) appellationsdomstol ser ut att tvingas stänga. Detta efter att administrationen i USA slutat godkänna domare till domstolen. Att tvistelösning slutar fungera innebär mycket långtgående och allvarliga konsekvenser för hela EU och särskilt för Sverige, som handelsberoende land.

Jörgen Warborn tillbringade förra veckan på WTO:s högkvarter i Genève för att förbereda EU:s hantering av läget.

En världsordning utan regelbaserad handel vore katastrof för Sverige. Vi som litet land behöver kraften i WTO-samarbetet, för annars gäller den starkes rätt på världsmarknaden. EU måste nu jobba för att dämpa tonläget på den internationella arenan och se till att få både USA och Kina till förhandlingsbordet. Dagens osäkerhet är i längden inte bra för någon, säger Jörgen Warborn.    

Jörgen Warborn finns tillgänglig för kommentarer.

Kontakter

Lina Stenlund, presskontakt, lina.stenlund@ep.europa.eu, +32 485 911 164

Elin Hansson, kommunikationsansvarig, elin.hansson@ep.europa.eu, +46 70 559 64 24

Om

Moderaterna i Europaparlamentet
Rue Wiertz 60
1047 Bryssel

https://moderaterna.se/europaparlamentariker

Under mandatperioden 2019-2024 har Moderaterna fyra mandat i Europaparlamentet. Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari är Moderaternas Europaparlamentariker. I parlamentet tillhör Moderaterna den största partigruppen, EPP.  

Följ Moderaterna i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna i Europaparlamentet

Arba Kokalari utses till förhandlare för EU:s nya lag för digitala plattformar25.1.2021 08:20:26 CET | Pressmeddelande

EU ska anta en helt ny lagstiftning för hur innehåll på internetplattformar ska hanteras – Digital Services Act. Lagen kommer att avgöra hur såväl sociala medier som e-handlare kan agera i EU. Arba Kokalari (M) har utsetts till den största partigruppen, EPP:s, ansvariga förhandlare för lagstiftningen. Hon blir den enda svenska Europaparlamentarikern vid förhandlingsbordet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum