Svenska kyrkan

Jourhavande präst har extraöppet under jul och nyår

Dela

På grund av pandemin har stora helgfiranden blivit annorlunda de senaste två åren. Men även under normala förhållanden kan jul- och nyårsperioden bli smärtsam, kanske på grund av ofrivillig ensamhet, sjukdom och annat som gör att firandet inte blir som det brukar. Därför rustar nu Jourhavande präst för extraöppet under storhelgerna.

Jourhavande präst har extraöppet under de kommande storhelgerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Jourhavande präst har extraöppet under de kommande storhelgerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

Under jul och nyår kommer Jourhavande präst att ha förlängda öppettider:

Telefon via 112
23–26 december kl. 17:00-06:00
31 december–2 januari kl. 17:00-06:00

Chatten
23–26 december kl. 20:00-02:00
31 december–2 januari kl. 20:00-02:00

– Vi har även denna jul och nyår längre öppettider eftersom vi har sett vilken stor betydelse vår tjänst har haft inte minst under pandemin, säger Kimmo Kling, nationell samordnare för Jourhavande präst.

– Vi ser att Jourhavande präst gör skillnad i människors liv, genom att vi finns tillgängliga kvällar och nätter året runt för dem som behöver samtal i en akut kris eller svår livssituation.

Finskspråkig telefonjour
Svenska kyrkan erbjuder också själavård på finska via Sverigefinska telefonjouren (Palveleva puhelin, Papu). Den nås via telefon 020-26 25 00 och har öppet varje kväll kl. 21:00-23:00.
Sverigefinska telefonjourens chatt är öppen på torsdagar och söndagar kl. 18:00-20:00.

FAKTA
Jourhavande präst är en kostnadsfri tjänst som Svenska kyrkan erbjuder under kvällar och nätter, i samarbete med SOS Alarm. Telefonsamtal tas emot via nödnumret 112, och chatten nås via webben. Digitala brev kan skickas dygnet runt. Jourhavande präst bemannas av präster i Svenska kyrkan som har absolut tystnadsplikt. Det betyder att det som sägs och skrivs i samtal, chatt eller digitalt brev inte får föras vidare. Anonymitet gäller både för den som kontaktar tjänsten och för prästerna.

Statistik Jourhavande präst

Antal kontakter 2021 (2020)
Telefon: 93 447 t o m 15 dec (101 767 – helår)
Chatten: 16 393 t o m 15 dec (20 781 – helår)
Digitala brev: 1169 t o m 15 dec (1 393 – helår)

Bilaga (se nedan): Statistik över telefonsamtal, chatt och digitala brev månad för månad 2019–2021 samt årsstatistik 2010–2021.

SVENSKA KYRKAN UNDER JUL/NYÅR

Välkommen att fira gudstjänst och upplev konserter under advent och jul – på plats eller digitalt.

Är du ensam i jul? Tips för att bryta ensamheten. Det finns många anledningar till ensamhet. Oavsett hur just du känner inför julen så finns Svenska kyrkan för dig. Församlingarna runt om i landet genomför gudstjänster, konserter och annan verksamhet. Om du inte kan eller vill komma till kyrkan finns det digitala evenemang att delta i.

Varför firar vi advent och jul? Advent och jul är självklara helger i vårt samhälle. Läs här om varför vi firar advent och jul – egentligen.

Digitala konserter i juletid. Här finns inspelade advents-, Lucia-, jul- och Trettondagskonserter att ta del av digitalt.

Gudstjänster och konserter i Svenska kyrkans församlingar. Här hittar du fysiska och digitala arrangemang som församlingar runt om i Sverige anordnar.

Svenska kyrkans nationella konto på Spotify innehåller flera spellistor för de kommande helgerna: Julgospel, Julpsalmer, Klassisk advent och jul, Luciasånger och Musik i advent. Läs mer: Advents- och julsånger på Spotify.

Kontakter

Bilder

Jourhavande präst har extraöppet under de kommande storhelgerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Jourhavande präst har extraöppet under de kommande storhelgerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild
Kimmo Kling, präst och nationell samordnare för Jourhavande präst. Foto: Malva Kling/Ikon.
Kimmo Kling, präst och nationell samordnare för Jourhavande präst. Foto: Malva Kling/Ikon.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum