Svenska kyrkan

Jourhavande präst prisas för digitalisering

Dela

Monica Eckerdal, tidigare nationell samordnare för Jourhavande präst, har utsetts till Årets digitaliseringsledare 2017 på Chefgalan. Hon får priset för sitt arbete med att utveckla och digitalisera Jourhavande prästs tjänster.

Monica Eckerdal, tidigare nationell samordnare för Jourhavande präst, har utsetts till Årets digitaliseringsledare 2017.
 

 - Jag känner mig hedrad. Ödmjuk och stolt på samma gång. Jag är glad över att den samhällstjänst som Svenska kyrkan erbjuder genom Jourhavande präst uppmärksammas genom detta. Jourhavande präst handlar ytterst om att rädda liv, säger Monica Eckerdal, präst i Svenska kyrkan och fd nationell samordnare för Jourhavande präst.

Juryns motivering: ”Kandidaten har genom digitalisering skapat resultat som inte är möjliga att övervärdera. Från ett begränsat initialt uppdrag har kandidaten i en traditionstyngd miljö, på eget initiativ och med enormt tålamod verkat genom digital vardagsteknik för att göra skillnad och rädda liv. Hon har överbryggat geografiska hinder och mött människor där och när de behöver det som mest.”

OM JOURHAVANDE PRÄST

Jourhavande präst är Svenska kyrkans sätt att erbjuda akut själavård som kompletterar den själavård som erbjuds i församlingarna. 2014 utökades tjänsten till att även finnas på nätet för att även kunna nå ungdomar. Många ungdomar känner sig mer trygga på nätet än att prata i telefon.

På Jourhavande präst på nätet finns möjligheten till chatt, där konfidenter kan ha ett skriftligt samtal med en präst i en chattmiljö, och skicka digitalt brev, där konfidenter kan skriva ett brev och få ett svar från en präst inom 24 timmar. 

Chatten är öppen måndag-torsdag på kvällstid och antalet samtal ökade under 2016 med 209 %. Under 2017 har chatten redan tagit emot närmare 1300 samtal.

Chatten har också inneburit en ny miljö för de riktigt svåra samtalen. Det förefaller som att det kan vara enklare att prata om riktigt personliga och mörka saker om man slipper göra det med sin röst. 

Alla kontakter med Jourhavande präst är anonyma. 

Prästerna som arbetar i jouren, kvinnor och män i alla åldrar, hör hemma i församlingar runt om i Sverige.

Jourhavande prästs digitala tjänster nås via Svenska kyrkans hemsida

Läs mer om vinnarna på Chefgalan

Intervju med Monica Eckerdal

KONTAKT

Monica Eckerdal, fd nationell samordnare för Jourhavande präst, 0766-396 113. Monica Eckerdal arbetar idag som präst för Svenska kyrkan i Alingsås.

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum