Svenska Afghanistankommittén

Journalisten Göran Engström får årets solidaritetspris

Dela

Journalisten Göran Engström får solidaritetspriset Årets Afghanistanvän 2021 för sin mångåriga rapportering från Afghanistan. Priset delades ut under Svenska Afghanistankommitténs (SAK:s) digitala årsmöte i helgen.

Göran Engström. Foto: Casper Hedberg
Göran Engström. Foto: Casper Hedberg

Juryns motivering lyder:

“Göran Engström har bevakat Afghanistan i 15 år på uppdrag av ett flertal tidningar, tidskrifter och organisationer och skrivit om allt ifrån idrott, politik, kriget och situationen för kvinnor och barn. Under senare år har Göran för Blankspots räkning skrivit om de ensamkommande ungdomarna som utvisats, följt deras resa till Afghanistan och det liv som de tvingas bygga upp på nytt. Göran har också bevakat fredsförhandlingarna och följer utvecklingen efter avtalet mellan USA och talibanerna. Göran Engström har med sin journalistik bidragit till en bredare förståelse för Afghanistan, för politiken, människorna och dess kultur. Därför tilldelas han SAK:s solidaritetspris.”

Pristagaren deltog på årsmötet via videolänk från Kabul.

– Det känns fantastiskt att få det här priset. Som frilans är jag van att jobba med knappa resurser, och det är verkligen inte givet att man uppmärksammas även om man gör bra och viktigt arbete. Just nu är landet inne i en väldigt känslig process, där det mesta står och väger. Det är otroligt viktigt att den oberoende bevakningen fortsätter, sade Göran Engström.

– Det känns extra kul att det är just SAK som delar ut priset. SAK är en organisation som gjort väldigt mycket för det hårt prövade afghanska folket under lång tid. Det är en organisation som jag har mycket stort förtroende för.

Svenska Afghanistankommittén delar ut sitt solidaritetspris varje år till en person eller en organisation som verkat för att stärka solidariteten med det afghanska folket och bidragit till utvecklingen i Afghanistan.

Om Göran Engström:

• Född 1969. Bor i Smygehamn med familjen.
• Frilansjournalist sedan 2001 med fokus på internationella konflikter, migration, medicinska och sociala frågor. Fokuserat framför allt på Mellanöstern, Afghanistan, Pakistan och Balkan.
• Jobbar i huvudsak för svenska och nordiska dagstidningar och magasin. Bland uppdragsgivarna finns Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet, Omvärlden, Offside/Filter, Café, Hufvudstadsbladet, Verdens Gang.

Om Svenska Afghanistankommittén:
• SAK är en biståndsorganisation och en ideell förening som grundades 1980 som en reaktion på Sovjetunionens invasion av Afghanistan.
• SAK arbetar med sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av personer med funktionsnedsättningar samt försörjning och inflytande.
• Verksamheten bedrivs på den fattiga afghanska landsbygden med särskild inriktning mot kvinnor, barn och människor med funktionsnedsättningar. Mer än 100 000 barn gick i SAK:s skolor 2020.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Göran Engström. Foto: Casper Hedberg
Göran Engström. Foto: Casper Hedberg
Ladda ned bild

Om

Svenska Afghanistankommittén
Svenska Afghanistankommittén
Malmgårdsvägen 63
116 38 Stockholm

08-545 818 40https://sak.se/

Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en medlemsbaserad bistånds- och solidaritetsorganisation som arbetat med förändring i ett av världens farligaste länder i 40 år. Arbetet bedrivs på den fattiga landsbygden med särskild inriktning på de mest utsatta grupperna: kvinnor, barn, människor med funktionsnedsättning och internflyktingar. SAK har mer än 6 000 anställda, av dem är över 99 procent afghaner. Organisationen finansieras bland annat av Sida, EU, Världsbanken samt tusentals privatpersoner och är ansluten till Svensk insamlingskontroll. 

Följ Svenska Afghanistankommittén

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Afghanistankommittén

Historiskt hopp för fred i Afghanistan – fortsatt svenskt stöd behövs29.2.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Avtalet i Doha mellan USA och talibanerna ger historiskt hopp för Afghanistans civilbefolkning, som drabbats hårt under 18 år av väpnad konflikt. Fredsprocessen kan underlätta för Sverige att bistå med långsiktig utveckling. Samtidigt är det viktigt att rättigheterna för unga, kvinnor och personer med funktionsnedsättningar inte förhandlas bort. – Det är banbrytande med ett avtal och inledd fredsprocess efter 18 år av väpnad konflikt. Svenska Afghanistankommittén ser fram emot att färre behöver drabbas av konflikten, så människor får en chans att bygga upp sina liv. Nu finns det förutsättningar för en fredlig utveckling, säger generalsekreterare Andreas Stefansson. Nyligen kom FN-organet Unamas årsrapport, som berättar om två motsägande trender. Å ena sidan har antalet civila offer minskat under året, vilket äntligen vänder den dystra trenden de senaste åren med konstant förvärrad situation för Afghanistans civila. Å andra sidan tycks våldet på många sätt ha ökat och förvärrats. – Fjol

Daniel Madhani ny landchef i Afghanistan för 6 000 anställda18.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Daniel Madhani gör i dag sin första arbetsdag som landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommitténs omkring 6 000 anställda i landet. Daniel kommer närmast från ett uppdrag som generalsekreterare för Swedo (före detta Qandil) och dessförinnan Project Playground. – Det som driver mig är att jobba för människor i utsatthet. Utmaningen i Afghanistan blir att nå ut i regionerna och på landsbygden för att jobba med unga, kvinnor, personer med funktionsnedsättning och människor på flykt. Säkerheten i landet har försämrats och antalet civila dödsoffer har skenat i den 40 år långa konflikten, säger Daniel Madhani, landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommittén. I dag måndag 18 november gör Daniel Madhani sin första arbetsdag på plats på Kabulkontoret för Svenska Afghanistankommittén och dess omkring 6 000 anställda, varav 99 procent är afghaner. Närmast kommer Daniel Madhani från Swedo – The Swedish Development Aid Organization (före detta Qandil) där han var generalsekreterare. Tidigare h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum