Jourtelefon för döva

Dela

I spåren av coronapandemin har behovet av samtalsstöd ökat. Nu erbjuds för första gången en bildtelefon dit döva i Dalarna och Västmanland kan vända sig med sin oro.

Svenska kyrkan öppnar stödnummer för döva.
Svenska kyrkan öppnar stödnummer för döva.

Tre förmiddagar i veckan, måndagar, onsdagar och fredagar kl. 10-13 kan döva boende i Dalarna och Västmanland ringa in på följande bildtelefon: svenskakyrkan@ectalk.se

Numret bemannas i första hand av teckenspråkiga präster och är öppet för alla oavsett livsåskådning eller trosuppfattning.

– Hit kan döva ringa direkt via sin bildtelefon, säger Åsa Grönberg som är stiftskonsulent för teckenspråkigt arbete i Västerås stift.

Tanken är att ge döva möjlighet att få stöd direkt på sitt förstaspråk, teckenspråk, utan att behöva använda tolk. 

– Att inte samtalet förmedlas av en tolk, är förstås oerhört värdefullt. Kopplat till den situation som nu råder känns det här extra viktigt eftersom döva har väldigt få ställen att vända sig där de direkt når en teckenspråkig person, säger Åsa Grönberg. 

Detta är Svenska kyrkans första öppna stödlinje för döva. Den öppnar i samband med att Västerås stift, på uppdrag av länsstyrelsens krisledning, också öppnar en vanlig telefonlinje som erbjuder samtalsstöd dagtid, för att minska köerna till befintliga journummer. 

Mer information och kontakt

Åsa Grönberg
Tfn: 021-17 85 45 / 0703-78 61 80
asa.gronberg@svenskakyrkan.se

Annaeva Lagergren
Tfn: 021-17 85 14 / 0702-61 10 87
annaeva.lagergren@svenskakyrkan.se

Bilder

Svenska kyrkan öppnar stödnummer för döva.
Svenska kyrkan öppnar stödnummer för döva.
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Biskopen: Begravningsseden riskerar att brytas19.5.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkans biskopar har tagit fram en särskild ordning för minnesgudstjänst som ska kunna användas då människor inte kan närvara vid en vanlig begravningsgudstjänst. Samtidigt väcker coronakrisen i kombination med en vikande begravningstrend frågan om vad pandemin gör med begravningsseden. ”Begravningar är jätteviktiga för ett samhälle och nu riskerar seden att brytas”, säger biskop Mikael Mogren som ser med oro på utvecklingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum