Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Jubileum för europeisk volontärtjänst

Dela

I år fyller Europeisk volontärtjänst 20 år. Sedan starten har omkring 75 000 europeiska ungdomar gjort volontärtjänst i ett annat land. Omkring 2500 volontärer har åkt från eller till Sverige.

Europeisk volontärtjänst är en del av EU:s utbildnings- och ungdomsprogram Erasmus+ och ger unga över hela Europa chansen att bidra till samhället och samtidigt få en unik erfarenhet.

- Jag skulle rekommendera alla människor som har möjlighet  att åka som volontär. Upplevelsen av olika kulturer som fungerar ihop och att fördomar om andra människor prövas mot verkligheten, är erfarenheter man växer av, säger Amanda Edenlind, före detta volontär från Kungsbacka som var i Granada, Spanien.

Några pågående projekt i SverigeNavigatorcentrum i Östersund har sänt 37 volontärer sedan 2009, bland annat till ett center som tar hand om havssköldpaddor i Grekland. Man har också tagit emot åtta ungdomar. Navigatorcentrums verksamhet är framför allt till för unga utanför utbildning och arbete.

Social resursförvaltning i Göteborg har sedan 2011 sänt cirka 60 volontärer utomlands, huvudsakligen till volontärprojekt i Frankrike. Ungdomarna som deltagit varken arbetar eller studerar, så volontärtjänsterna syftar till att ge dem värdefulla erfarenheter som bidrar till både yrkesmässiga och sociala kompetenser.

Kulturhusen Elsas & Skylten i Linköping är ungdomsverksamheter inom Studiefrämjandet Östergötland som sedan 2006 tagit emot 24 volontärer och skickat fyra. För tillfället har organisationen tre volontärer som bland annat arbetar med arrangemang inom film, musik och kultur.

Under året får ni möta före detta volontärer på www.facebook.com/eurodesksverige .

Film om ett europeiskt volontärprojekt https://youtu.be/bQvJMviWSTs .

På webbplatsen mucf.se finns en lista på alla organisationer som har pågående volontärprojekt inom Erasmus+ i Sverige.

Kontaktuppgifter:

Anders Hagquist, kommunikationschef, telefon 070-663 39 18

Anna Lilja, Göteborgs Stad, t elefon 0707-85 71 03 

Liv Robén, Coach/Navigatorcentrum, Östersunds kommun, telefon 0732-75 32 79

Anja Åkesson, Studiefrämjandet Östergötland, telefon 013-25233

Nyckelord

Kontakter

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

MUCF i ALMEDALEN. HELA PROGRAMMET - ALLA SAMARBETEN!29.6.2018 10:37Pressmeddelande

Årets Almedalsvecka närmar sig. Det är mycket roligt och med stolthet som vi presenterar vårt fullspäckade schema. Vi deltar i nästan 20 seminarier och arrangerar 4 egna evenemang som ni gärna får titta extra på. De behandlar angelägna frågor i vår samtid: unga hbtq-personers utanförskap på arbetsmarknaden; unga nyanländas rätt att få information om kropp, hälsa och sexualitet; varför det är viktigt för demokratin att arrangera skolval för elever samt hur föreningslivets villkor skiljer sig åt mellan storstad och landsbygd. MUCF är också inbjudna att delta i många andra spännande seminarier, till exempel hos Nordiska Ministerrådet, Ideella trädgården, Sveriges Skolledarförbund, ABF, SKL, Utbildningsradion, Maskrosbarn, FUB, SKB, PwC, Polismyndigheten, Fryshuset och 1,6-miljonerklubben.

Almedalen 2018: Hur funkar sex och relationer i mitt nya land? Unga nyanlända får stöd på Youmo.se.26.6.2018 13:00Pressmeddelande

Hur fungerar sex, kärlek och jämställdhet i Sverige? Hur kan unga nyanlända få den kunskap de har rätt till, stöd till att bearbeta trauma och lära sig bygga meningsfulla relationer i ett land med nya sociala koder? I Almedalen bjuder Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) in till paneldebatt och workshop om den populära webbplatsen Youmo.se.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum