Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Jubileum för europeisk volontärtjänst

Dela

I år fyller Europeisk volontärtjänst 20 år. Sedan starten har omkring 75 000 europeiska ungdomar gjort volontärtjänst i ett annat land. Omkring 2500 volontärer har åkt från eller till Sverige.

Europeisk volontärtjänst är en del av EU:s utbildnings- och ungdomsprogram Erasmus+ och ger unga över hela Europa chansen att bidra till samhället och samtidigt få en unik erfarenhet.

- Jag skulle rekommendera alla människor som har möjlighet  att åka som volontär. Upplevelsen av olika kulturer som fungerar ihop och att fördomar om andra människor prövas mot verkligheten, är erfarenheter man växer av, säger Amanda Edenlind, före detta volontär från Kungsbacka som var i Granada, Spanien.

Några pågående projekt i SverigeNavigatorcentrum i Östersund har sänt 37 volontärer sedan 2009, bland annat till ett center som tar hand om havssköldpaddor i Grekland. Man har också tagit emot åtta ungdomar. Navigatorcentrums verksamhet är framför allt till för unga utanför utbildning och arbete.

Social resursförvaltning i Göteborg har sedan 2011 sänt cirka 60 volontärer utomlands, huvudsakligen till volontärprojekt i Frankrike. Ungdomarna som deltagit varken arbetar eller studerar, så volontärtjänsterna syftar till att ge dem värdefulla erfarenheter som bidrar till både yrkesmässiga och sociala kompetenser.

Kulturhusen Elsas & Skylten i Linköping är ungdomsverksamheter inom Studiefrämjandet Östergötland som sedan 2006 tagit emot 24 volontärer och skickat fyra. För tillfället har organisationen tre volontärer som bland annat arbetar med arrangemang inom film, musik och kultur.

Under året får ni möta före detta volontärer på www.facebook.com/eurodesksverige .

Film om ett europeiskt volontärprojekt https://youtu.be/bQvJMviWSTs .

På webbplatsen mucf.se finns en lista på alla organisationer som har pågående volontärprojekt inom Erasmus+ i Sverige.

Kontaktuppgifter:

Anders Hagquist, kommunikationschef, telefon 070-663 39 18

Anna Lilja, Göteborgs Stad, t elefon 0707-85 71 03 

Liv Robén, Coach/Navigatorcentrum, Östersunds kommun, telefon 0732-75 32 79

Anja Åkesson, Studiefrämjandet Östergötland, telefon 013-25233

Nyckelord

Kontakter

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Stoppa allt våld mot barn och unga!11.10.2017 08:29Pressmeddelande

Alla barn och unga har rätt till en vardag utan våld. För att stärka den rätten samlas 100 deltagare från kommuner och andra organisationer till en regional konferens i Karlstad den 12 oktober. Arrangörer är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Länsstyrelsen Värmland och Barnombudsmannen. Deltagarna kommer från Arvika, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Säffle kommun.

Sveriges största uppföljning av lokal ungdomspolitik startar i veckan2.10.2017 00:01Pressmeddelande

Den här veckan går startskottet för ungdomsenkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken som är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige. I år är det 25 kommuner som gör enkäten, totalt är det 177 kommuner som gjort Lupp och cirka 100 som gör den löpande. Nu kommer tusentals unga svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum