Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Jubileum för europeisk volontärtjänst

26.1.2016 11:45 | Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Dela

I år fyller Europeisk volontärtjänst 20 år. Sedan starten har omkring 75 000 europeiska ungdomar gjort volontärtjänst i ett annat land. Omkring 2500 volontärer har åkt från eller till Sverige.

Europeisk volontärtjänst är en del av EU:s utbildnings- och ungdomsprogram Erasmus+ och ger unga över hela Europa chansen att bidra till samhället och samtidigt få en unik erfarenhet.

- Jag skulle rekommendera alla människor som har möjlighet  att åka som volontär. Upplevelsen av olika kulturer som fungerar ihop och att fördomar om andra människor prövas mot verkligheten, är erfarenheter man växer av, säger Amanda Edenlind, före detta volontär från Kungsbacka som var i Granada, Spanien.

Några pågående projekt i SverigeNavigatorcentrum i Östersund har sänt 37 volontärer sedan 2009, bland annat till ett center som tar hand om havssköldpaddor i Grekland. Man har också tagit emot åtta ungdomar. Navigatorcentrums verksamhet är framför allt till för unga utanför utbildning och arbete.

Social resursförvaltning i Göteborg har sedan 2011 sänt cirka 60 volontärer utomlands, huvudsakligen till volontärprojekt i Frankrike. Ungdomarna som deltagit varken arbetar eller studerar, så volontärtjänsterna syftar till att ge dem värdefulla erfarenheter som bidrar till både yrkesmässiga och sociala kompetenser.

Kulturhusen Elsas & Skylten i Linköping är ungdomsverksamheter inom Studiefrämjandet Östergötland som sedan 2006 tagit emot 24 volontärer och skickat fyra. För tillfället har organisationen tre volontärer som bland annat arbetar med arrangemang inom film, musik och kultur.

Under året får ni möta före detta volontärer på www.facebook.com/eurodesksverige .

Film om ett europeiskt volontärprojekt https://youtu.be/bQvJMviWSTs .

På webbplatsen mucf.se finns en lista på alla organisationer som har pågående volontärprojekt inom Erasmus+ i Sverige.

Kontaktuppgifter:

Anders Hagquist, kommunikationschef, telefon 070-663 39 18

Anna Lilja, Göteborgs Stad, t elefon 0707-85 71 03 

Liv Robén, Coach/Navigatorcentrum, Östersunds kommun, telefon 0732-75 32 79

Anja Åkesson, Studiefrämjandet Östergötland, telefon 013-25233

Nyckelord

Kontakter

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Konferens för att arbeta med motbudskap och källkritik på sociala medier14.2.2017 01:08Pressmeddelande

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, anordnar imorgon en konferens där Facebook och Statens medieråd talar om hur man aktivt kan förebygga hat på nätet. Hat på nätet är en aktuell fråga för många som arbetar med barn och unga. Därför anordnar MUCF imorgon en konferens som ska fokusera på att arbeta med motbudskap och källkritik för att motverka och förebygga hat på nätet. Konferensen innehåller två delar där Facebook inleder med att berätta om hur man kan använda deras plattform för att arbeta aktivt med motbudskap med praktiska övningar. Senare på dagen presenterar Statens medieråd sitt arbete med medie- och informationskunskap (MIK) samt den pågående kampanjen No Hate Speech Movement. Dagen kommer att innehålla praktiska övningar och handfasta tips på hur man som organisation, kommun eller myndighet kan jobba med dessa frågor.   — Frågor kring hat på nätet och källkritik online har aldrig varit viktigare än idag. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här konfe

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum