Svenska Judoförbundet

Judo ska lära hundar att falla på rätt sätt

Dela

(Obs! Detta var årets aprilskämt) Fallolyckor är ett av samhällets stora folkhälsoproblem. Men även hundar är drabbade. Nu inleder Svenska Judoförbundet ett samarbete med den svensk-tjeckiska hundtränaren och etologen Marie Novák för att förebygga fallolyckor hos hundar och deras ägare. På kursen tränar både hund och ägare muskelstyrka, balans och fallteknik i syfte att förebygga fallolyckor och minska skadorna om ett fall ändå sker. Hundarna får bland annat öva på balansgång, benböj och framåtfall med rullning. Kursen leds av licensierade fallinstruktörer från Svenska Judoförbundet tillsammans med licensierade hundinstruktörer.

Genom att träna balans, styrka och fallteknik ska fallolyckor hos hundar och deras ägare förebyggas. Foto: Katrin Bechtel, Pixabay.
Genom att träna balans, styrka och fallteknik ska fallolyckor hos hundar och deras ägare förebyggas. Foto: Katrin Bechtel, Pixabay.

-       Det handlar om att ta tillvara på och vidareutveckla hundarnas naturliga beteenden och rörelsemönster och få dem automatiserade. Vi utgår från varje individs förutsättningar och anpassar övningarna efter varje hund, säger Marie Novák.

Fallolyckor tillsammans med hund är vanligt förekommande både på träning, tävling och i vardagslivet. För hundarna är det oftast i situationer där de har hög fart och behöver göra en snabb riktningsförändring eller inbromsning till exempel när de springer efter en boll eller leker med andra hundar. För ägarna uppkommer fallen oftast när de snubblar över något eller om underlaget är halt. De mest utsatta inom hundsporten är aktiva i grenarna agility, bruks och IGP (f.d. IPO).

Genom att träna upp styrka, balans och fallteknik hos både hundar och ägare ska fallolyckorna förebyggas. Den gemensamma träningen förväntas även stärka relationen mellan hund och ägare.

-       Vi är glada och stolta att få göra skillnad så att både hundägare och deras fyrfotade vänner kan få en tryggare vardag. Många vilda djur har ett naturligt sätt att falla som vi människor och domesticerade djur har tappat bort och det är spännande att få locka fram dessa egenskaper igen med judons välbeprövade fallteknik, säger Karin Strömqvist Bååthe, Projektledare för Judo4Balance hos Svenska Judoförbundet. 

Idéen föddes när den egna hunden skadades

Marie Novák är utbildad etolog och har arbetat som professionell hundtränare i över 20 år. Hon har bland annat anlitats som hundtränare till flera stora Hollywood-produktioner. Idag driver hon ett eget rehabiliterings- och träningscenter för hundar utanför Prag. När Marie, som själv tränat judo fram till tonåren, hörde talas om Judo4Balance-konceptet under ett besök hos sina släktingar i Sverige föddes idéen om fallträning för hundar.

-       Min första tanke var att det var jättebra att de lärde ut fallteknik till äldre och på företag för att minska risken för fallolyckor. Men när min hund Tilo föll och skadade benet efter en lek med en annan hund slog det mig - fallträning behövs ju även för hundar.

Speciellt framtaget träningsprogram för hundar

Under kursen kommer hundarna och ägarna att träna tillsammans för att förebygga fallolyckor. Ägarna kommer att följa Svenska Judoförbundets preventiva träningsprogram för fallträning, Judo4Balance. I programmet ingår balans- och styrketräning samt övningar som förbättrar kroppsuppfattningen och den fallteknik som lärs ut i judo. Det är utvecklat av en expertgrupp bestående av en läkare, en arbetsterapeut och tre sjukgymnaster i samverkan med Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid Dalarnas Högskola. Samtliga i expertgruppen är judotränare med svart bälte.

Hundarna kommer att gå ett specialanpassat träningsprogram som Svenska Judoförbundet och Marie Novák tagit fram tillsammans med sjukgymnaster med särskild inriktning mot djur. Även träningsprogrammet för hundar innehåller delarna balans, styrka och fallteknik. I programmet ingår bland annat balansgång, benböj och framåtfall med rullning.

-       Jag har tränat fallteknik med mina hundar i många år så när Marie hörde av sig och ville samarbeta kändes det jättekul. Det har varit en enorm trygghet att veta att hundarna kan leka tillsammans utan att jag behöver vara orolig för att de ska göra sig illa, säger biträdande projektledare för Judo4Balance Maria Huglen.

Träningarna planeras att starta på flera platser i Sverige under nästa år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Genom att träna balans, styrka och fallteknik ska fallolyckor hos hundar och deras ägare förebyggas. Foto: Katrin Bechtel, Pixabay.
Genom att träna balans, styrka och fallteknik ska fallolyckor hos hundar och deras ägare förebyggas. Foto: Katrin Bechtel, Pixabay.
Ladda ned bild
Hunden Nemo var en av deltagarna i pilotstudien och han har nu lärt sig att falla på ett säkert sätt. Foto: privat.
Hunden Nemo var en av deltagarna i pilotstudien och han har nu lärt sig att falla på ett säkert sätt. Foto: privat.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Påminnelse: Pressträff och fotografering inför kvalet till OS och Paralympics24.8.2020 06:40:00 CESTPressinbjudan

Torsdagen den 27 augusti är media varmt välkommen att besöka Framgångshallen, Bosön för intervjuer med judoka och coacher i svenska judolandslaget och parajudolandslaget inför det fortsatta OS- och paralympicskvalet. Dessutom finns det tid för fotografering under eftermiddagsträningen. Anmälningstiden är förlängd till i morgon tisdag 25 augusti. Anmälan via länk nedan.

Ny forskning: Judoinspirerat träningsprogram kan förebygga fallolyckor och minska fallskador på jobbet2.6.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige. Svenska Judoförbundet och AFA Försäkring har genom ett gemensamt projekt satsat på att öka fallkompetensen i svenskt arbetsliv. Nu visar ny forskning från Högskolan Dalarna och FoU Sörmland att risken för fallolyckor och fallskador kan minskas genom det framtagna träningsprogrammet, Judo4Balance, som används i projektet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum