Uppsala Konsert & Kongress

Jul enligt Dada - Simultan Krippenspiel

Dela

Vokalharmonin och KammarensembleN under ledning av Fredrik Malmberg bjuder på ett annorlunda julspel signerat kompositören Pär Olofsson. En konstmusikalisk berättelse med humoristiska inslag som varvar instrument, röster och dadaistiskt nonsens. Videoprojektioner och förinspelade ljud kommenterar den akustiskt framförda musiken. Produktionen är utvald i samarbete med Malena Ernman.

Vokalharmonin.
Vokalharmonin.

– Galet roligt, häpnadsväckande skickligt, hjärtskärande vackert! Jag snubblade in på denna konsert av en händelse och blev alldeles hänförd, berättar Malena Ernman som under 2022-2023 kurerar ett antal programpunkter på UKK*. Jag hade aldrig hört nåt liknande och blev tagen på sängen. 

– Jul enlig Dada går emot allt vad tradition är och ska egentligen framföras på sommaren enligt Dadaismens ”tvärtemot-regler”, berättar Malena. Jag är otroligt glad över att få vara med och presentera Simultan Krippenspiel på UKK. Missa inte detta! 

Ett annorlunda julspel 

”Simultan Krippenspiel – Jul enligt DADA” är inte ett dadaistiskt verk. Eller är det? Musiken rör sig i gränslandet mellan obegriplighet och tydlighet. Musiken väljer att ibland ge mening åt nonsensreplikerna, ibland låta dem vara.

Centralgestalter är Josef och Maria och berättaren av julevangeliet. Kören skapar den märkliga klangvärld som omfamnar Hugo Balls text. Elektroniken och slagverket expanderar klangpaletten tillsammans med de bruitistiska elementen. Bastuban och stråkinstrumenten används både konventionellt och experimentellt och får stå som ett par extra, icke namngivna rollfigurer i dramat.

KammarensembleN

KammarensembleN är en av Sveriges mest etablerade och respekterade ensemble inom samtidsmusikscenen. Ensemblen bildades 1984 och har ägnat sig åt att främja musik av svenska och internationella moderna klassiska kompositörer.

Violin - Eva LINDAL
Viola - Göran FRÖST
Cello - Chrichan LARSON
Teorb - Jonas NORDBERG
Slagverk - Niklas BROMMARE

Mer om KammarensembleN: 
http://kammarensemblen.com/

Vokalharmonin

Vokalharmonin grundades 2004, som en ensemble specialiserad på tolkning av tidig och samtida vokalmusik. Fredrik Malmberg har varit konstnärlig ledare från starten.
Ensemblens främsta intresse ligger i att utforska nya ljud och sångtekniker, vilket har lett till ett nära samarbete med flera av Sveriges ledande kompositörer. 

Sofia Niklasson
Emma Fagerström
Lovisa Sydén
Anna Zander
Matilda Sidén Silvfer
Elias Aaron Johansson
Love Tronner
Love Bergman Lyckelin
Thomas Volle
Ove Pettersson
Gustav Nordlander

Läs mer om Vokalharmonin: vokalharmonin.com/

Om DADA och Hugo Ball

Den tyske författaren och skådespelaren Hugo Ball kom till Zürich i frivillig exil 1915, desillusionerad efter Tysklands invasion av Belgien. I början av 1916 startade han där ”Cabaret Voltaire” tillsammans med sin blivande fru, kabaretsångerskan Emmy Hennings. Kabarén lockade till sig avantgardister som Hans Arp, Hugo Ball, Marcel Janco, Marietta di Monaco och Tristan Tzara.

Programmet på kabarén präglades av det brutala krig som omgärdade Schweiz och uppträdandena var skräniga, experimentella och ofta provocerande. Publiken stormade scenen vid fler än ett tillfälle. Den 28 juli 1916 läste Hugo Ball upp det dadaistiska manifestet på Cabaret Voltaires scen, och en ny –ism var född. Dada var en typ av proto-modernism men också en skarp protest mot det politiska och sociala världsläget. Zürich-dadaisterna arbetade mycket med så kallade ljud-dikter, d.v.s. dikter skrivna med nonsens-ord samt bruitistisk musik, d.v.s. musik skapat av ”verkliga” ljud (fläktar, klockor, radioapparater m.m.)

På försommaren 1916, alltså innan manifestationen av dada, hölls en ”Grand Soirée” på Cabaret Voltaire. På programmet stod ett julspel (!): ”Simultan Krippenspiel - Concert Bruitiste”. Verkets manus var uppdelat på två sidor. Den ena sidan innehöll den traditionella julberättelsen enligt evangelisten Lukas. På motsvarande sida återfanns de välbekanta rollfigurerna - Josef, Maria, Ängeln, Herdarna med flera - som alla försetts med nonsensrepliker.

Ljud och ljuseffekter var onomatopoetiskt (ljudhärmande ord som "boom", "krasch") utskrivna i manus och utfördes av aktörerna med hjälp av rösten och diverse tillhyggen. Det är denna överlagring av olika förlopp – det traditionella julevangeliet och det nyskrivna bruitistiska ljudpoemet – som Ball syftar på när han kategoriserar verket som ett simultant julspel.

Simultan Krippenspiel – jul enligt DADA
Fredag 2 december, 19.00, Sal B, Uppsala Konsert & Kongress 

För att se det här innehållet från open.spotify.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

 
*Under året har några personer noga valts ut för att sätta sin prägel och expertis på programmet. I höst och vinter kureras delar av programmet bland annat av Malena Ernman, Supertraditional (Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén, Sara Parkman, Elvira Varghans och Karin Linderoth), Christian Berg (KITE) och Peder Bjurman. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vokalharmonin.
Vokalharmonin.
Ladda ned bild
KammarensembleN
KammarensembleN
Ladda ned bild
Simultan Krippenspiel
Simultan Krippenspiel
Ladda ned bild
Malena Ernman kuraterar  konserter på UKK
Malena Ernman kuraterar konserter på UKK
Ladda ned bild
Malena Ernman och UKK:s vd Henrik Lillsjö i samspråk.
Malena Ernman och UKK:s vd Henrik Lillsjö i samspråk.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum