Dramaten

Julens stipendiater på Dramaten utsedda

Dela

I dag hölls traditionsenlig stipendieutdelning i Dramatens marmorfoajé. Stipendierna och mottagarna var:

Oscar Lindgrens stipendium 
Oscar Lindgrens stipendiefond har till syfte att främja den dramatiska konsten i Sverige och är till för dem som arbetar på Dramaten och är under 45 år. Stipendiesumman är 40 000 kronor och tilldelas i år:

Thea Holmberg Kristensen 
Filip Alexanderson 
Hannes Meidal 
Sanna Sundqvist 
Anneli Eriksson

Axelson-Johnsson 
Helge Ax:son-Johnsons stipendium ges till begåvade skådespelarelever verksamma vid Kungliga Dramatiska Teatern. Stipendiesumman är 2 000 kronor och tilldelas i år: 

Emanuelle Davin 
Viktor Sköld 
Hannes Fohlin

Elmlund-Odelius stipendiefond 
Elmlund-Odelius-Svensson stipendium ges till skådespelare som har fyllt 50 år. Stipendiesumman är 30 000 kronor och tilldelas i år: 

Thérese Brunnander 
Peter Engman 
Lena Endre 
Bengt CW Carlsson 
Kristina Törnqvist

Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium 
Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium ges till en person som inom ramen för Dramatens verksamhet på eget bevåg och med egen okuvlig kraft har experimenterat och utvecklat nya metoder, vägar eller uttryck. Stipendiesumman är 25 000 kronor och tilldelas i år Andreas T Olsson med motiveringen:

”2016 års stipendium går till en person som har givit egensinnigheten ett ansikte. Eller kanske en kropp. På Dramaten. Den här personen har med både seriositet och lekfullhet på nya sätt, men med starka band till historien – både Dramatens egen historia och teaterhistorien – experimenterat och utforskat teatern, teaterkonsten, formen och mötet med publiken. Personen har stått ensam på scen, men också dragit in andra väntade och oväntade, huvudsakligen mycket egensinniga, personer i sin scenkonst. Dessutom har personen en förkärlek för att gestalta egensinniga karaktärer, eller kanske ska vi säga nördar. Och alltid med en glimt i ögat och stor lyhördhet för publiken. Helt enkelt teaterkonst och publiktillgänghet i skön, underhållande och egensinnig förening. Årets stipendium går till Andreas T Olsson.”

Tomtestipendiet 
Tomtestipendiet tilldelas en person som utmärkt sig extra utanför sin egen tjänst. Stipendiesumman är 6 000 kronor och tilldelas i år:

Mia Hertler

För mer information:

Christina Bjerkander 
08-665 61 47 
070-3726147 
E-post christina.bjerkander@dramaten.se

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum