Dramaten

Julens stipendiater på Dramaten utsedda

Dela

I dag, den 20 december, hölls traditionsenligt stipendieutdelning i Dramatens marmorfoajé. Stipendierna och mottagarna var:

Oscar Lindgrens stipendium
har till syfte att främja den dramatiska konsten i Sverige och är till för dem som arbetar på Dramaten och är under 45 år. Stipendiesumman är 45 000 kronor och tilldelas i år:

Sofia Pekkari                            
Hamadi Khemiri
Eric Stern

Elmlund-Odelius – Svensson stipendiefond
ges till skådespelare som har fyllt 50 år. Stipendiesumman är 35 000 kronor och tilldelas i år:

Hulda Lind Jóhannsdóttir
Per Svensson
Gunnel Lindblom
Pierre Wilkner
Per Mattsson

Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium
ges till en person som inom ramen för Dramatens verksamhet på eget bevåg och med egen okuvlig kraft har experimenterat och utvecklat nya metoder, vägar eller uttryck. Stipendiesumman är 25 000 kronor och tilldelas i år Jens Ohlin och Hannes Meidal med motiveringen:

2017 års stipendium går till hela två personer som i detta sammanhang är svåra att separera. Deras egensinnighet står ofta (men inte alltid) på en klassisk grund. De har tillsammans omtolkat, omvandlat, omdanat och omkullkastat en rad klassiker och berättelser på ett väldigt eget sätt. Alltid med stor respekt, men samtidigt med en tillräckligt radikal blick för att göra verket relevant i samtiden. Allt börjar med texten, men även scenografi, kostym, skådespeleri går i takt för att skapa sceniska allkonstverk som med klassiska rötter får oss att se på oss själva och tiden på nya sätt. Årets stipendium går till Jens Ohlin och Hannes Meidal.

Tomtestipendiet
tilldelas en person som utmärkt sig extra utanför sin egen tjänst. Stipendiesumman är 6 000 kronor och tilldelas i år:
Bengt Persson, guide och publikvärd

Till sist, Inga Tidbladsstipendiet 2017, har tidigare i år tilldelats Stina Ekblad. Här följer motiveringen:

Vi, Din publik och Dina kollegor, omger Dig med vördnad och beundran när Du genom språket skapar och ger liv till Dina många rollgestaltningar.
Rösten tar plats i hela Din kropp och ger varje roll sitt specifika, fysiska uttryck.
Tanken kommer oss till mötes, skarp och klar, ackompanjerad av Din fantasi och humor.
Den vassa analysen präglas av djupaste allvar, inte minst i de mest lekfulla och komiska situationer och Dina roller blir levande, vibrerande, musikaliska och - oförglömliga.
Vi tar tacksamt emot och känner igen oss.

Nyckelord

Kontakter

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Psykologiforskaren Armita Golkar gör Performance Lecture om våra rädslor14.6.2018 11:59Pressmeddelande

Rädsla är en förutsättning för att överleva. Rädsla kan också hindra oss att leva. Var kommer rädslan ifrån? Och hur påverkas vi av den? Detta är några av de frågor som psykologiforskaren Armita Golkar reder ut i den tredje föreställningen i Dramatens och Nobel Centers serie Performance Lecture. För regi står Alexander Mørk-Eidem. Premiär på Lilla scenen den 11 september.

The 2018 Bergman Festival: Six premieres at the Royal Dramatic Theatre, nine guest performances and three dance works18.5.2018 14:52Pressmeddelande

On August 23, the fourth Ingmar Bergman International Theatre Festival opens at the Royal Dramatic Theatre (Dramaten), offering eleven days of guest performances from countries that include Iran, Germany, the Netherlands, Norway, Austria, Brazil, France and Belgium. Six new Dramaten productions will premiere during the festival, a screening of Jane Magnusson's forthcoming film, Ingmar Bergman: A Year, a Life. When the festival ends on September 2, more than 200 visiting actors, directors and theatre technicians will have convened on the national stage in more than 50 productions, discussions, workshops and film screenings.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum