Svensk Handel

Julhandeln inget lyft för pressade modehandlare

Dela

Svensk Handel har undersökt hur försäljningen hos traditionella butiksaktörer inom kläder och skor, både fysiska butiker och deras e-handel, har utvecklats hittills i årets julhandel. Klädförsäljningen minskade med 28,9 procent och att försäljningen av skor minskade med 41 procent, jämfört med samma period föregående år.

Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel
Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel

Mätperioden är den 1 december till och med den 20 december 2020. Siffrorna avser försäljningsutvecklingen i jämförbara fysiska butiker och i löpande priser.

Butiker och e-handel Utveckling 1-20 december 2020
Kläder - 28,9 %
Skor - 41,0 %

Kommentarer från Svensk Handel

– Under julhandelns inledande tre veckor tappade klädhandeln uppemot 30 procent och skohandeln drygt 40 procent jämfört med föregående år. E-handeln kompenserar för en del av tappen, vilket också betyder att läget i de fysiska modebutikerna är än mer illavarslande, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

– Coronapandemin har inneburit tio nattsvarta månader för kläd- och skohandeln. Vi får konstatera att inte heller julhandeln blir den injektion som många glest befolkade sko- och klädbutiker så väl hade behövt under handelns viktigaste försäljningsperiod, säger Johan Davidson.

– Utökade restriktioner måste följas av verkningsfulla stödåtgärder. Reserverna är tömda och läget är akut för många företag. Nya stöd måste snabbt träda i kraft för att rädda företag och jobb, säger Johan Davidson.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel
Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum