Stiftelsen Skansen

Kaffekassa hjälper berguvar i skärgården

Dela

Alla som druckit kaffe på Skansens Restauranger under parollen, "Visste du att Berguven föredrar kaffe latte" har varit med och bidragit till Skansens insamlingsprojekt för berguvarna. När kaffekassan räknades i slutet av året uppgick den till hela 140.000 kronor! -Det kommer att räcka en bra bit i vårt berguvsarbete, efter att i 30 år ha satt ut berguvar är det nu dags att göra en inventering av berguvar i Stockholms skärgård för att se vilken effekt utsättningen haft, säger Tomas Frisk som är chef för den zoologiska avdelningen på Skansen.

Berguv.  Eagle owl. Foto: Linda Törngren 2016/Skansen
Berguv. Eagle owl. Foto: Linda Törngren 2016/Skansen

Skansens Restauranger skänker 2kr per kaffekopp till Skansens artbevarande arbete, projekt Berguven. Arbetet inkluderar inte bara bidrag till välgörenhetsprojektet, engagemanget skapar även bättre förutsättningar för miljö och odlare genom att allt kaffe på samtliga enheter är ekologiskt och fairtrade.  Alla som druckit kaffe på Skansens Restauranger mellan juni och december 2017 under parollen, "Visste du att Berguven föredrar Cafe Latte" har varit med och bidragit till Skansens insamlingsprojekt. När kaffekassan räknades i slutet av året uppgick bidraget till 140.000 kronor!

Varje sommar kläcks ett antal ungar som sen placeras ut i Stockholms skärgård. Det är ett projekt i samarbete med Skärgårdsstiftelsen och Naturhistoriska riksmuseetoch har bidragit till den biologiska mångfalden i området. Genom detta bidrag kan projektet nu härledas, vilket möjliggör att se vilken effekt utsättningen haft i detta artbevarande arbete.

-En viktig del av det sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsarbetet med kaffe är att få fler att förstå hur viktigt det är. Genom detta projekt vill vi bidra till berguvens artbevarandearbete men också tydliggöra skillnaden när vi erbjuder kaffe från certifierade odlingar" säger Ola Jakobsson, driftschef på Kulturrestauranger AB.

De ca sjuhundra kilo kaffe som detta projekt avser skapar förutsättningar  att ställa om ca 10 000 m² mark till ekologisk produktion, och 4 450 kg organiskt avfall omvandlas till giftfritt gödsel. Eftersom Kulturrestauranger serverar ekologiskt och faritrade kaffe på samtliga enheter året om är dock effekterna oerhört mycket större. Valet av kaffe gör stor skillnad! 

Presskontakt Rasta Kulturrestauranger
Anna Dahl Tillander
PR- och Kommunikationsansvarig
Rasta Kulturrestauranger 
0739-81 67 39
anna@rastagroup.se

Bilder

Berguv.  Eagle owl. Foto: Linda Törngren 2016/Skansen
Berguv. Eagle owl. Foto: Linda Törngren 2016/Skansen
Ladda ned bild
Berguv spanar.  Eagle owl. Foto: Linda Törngren 2016/Skansen
Berguv spanar. Eagle owl. Foto: Linda Törngren 2016/Skansen
Ladda ned bild
Alar Broberg ringmärker en berguv. Alar Broberg is marking a young eagle owl before release. Foto: Linda Törngren 2016/Skansen
Alar Broberg ringmärker en berguv. Alar Broberg is marking a young eagle owl before release. Foto: Linda Törngren 2016/Skansen
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Kommunicera med ålar, går det?18.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

I det nya kunskapscentret på Skansen, Baltic Sea Science Center, finns tre stora akvarier för rovfisk, stimfisk och sötvattenfisk. De börjar nu befolkas av lax, torsk, smörbult, ål, plattfisk, sarv, braxen och flera andra små och stora fiskar som ska visa oss hur Östersjöns liv under ytan ser ut. Patrik Jakubowski och Emma Alsing Skoog är två marinbiologer som nu börjat som akvarister på kunskapscentret för att sköta om djuren i akvarierna.

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum