Stockholms stad

Kajplats 6 är Årets Stockholmsbyggnad 2022

Dela
Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Kajplats 6 på Liljeholmskajen tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2022.
Foto: Michael Perlmutter
Foto: Michael Perlmutter

– Liljeholmskajen har fått en helt ny karaktär och ett nytt liv tack vare raden av höga hus. Kajplats 6 är det senaste tillskottet som verkligen markerar området med sin glasvolym på taket. En värdig vinnare som både gett nya bostäder och plats för nya verksamheter, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Sammanlagt kom det i år in nästan 4 700 röster. Vinnaren Kajplats 6 fick drygt 700 röster.

Det är 13:e året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna valdes ut av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”Kajplats 6 är ett av fyra nybyggda höga hus längs vattenlinjen vid Liljeholmskajen. Det stora landskapsrummet vid Årstaviken ger utrymme att bygga på höjden och byggnaden har just genom sin höjd slanka och fina proportioner. Glasvolymen längst upp är en markör i form av en restaurang som skiljer ut detta hus från de andra i raden. Glädjande att allmänheten ges möjlighet besöka denna och blicka in över staden”.

Arkitekt bakom projektet är Ripellino Arkitekter och byggherre är JM.

– Vi är mycket glada över att Kajplats 6 utses till Årets Stockholmsbyggnad 2022. Det är ett kvitto på att JM tillsammans med arkitekten och övriga involverade tillfört staden och omgivningen en byggnad som ger kvalitéer utöver sin grundläggande funktion som bostadshus. Mycket energi och omsorg har ägnats gestaltningen av byggnaden, säger Jon Semb-Josefson, regionchef på JM Bostad Stockholm.

– Det är så roligt att stockholmarna har valt Kajplats 6 och det är underbart att byggnaden uppskattas av många. Vi ville skapa en attraktiv byggnad som berikar staden och blir en publik målpunkt. Ett kvarter som gör gata och kaj levande och ger fina upplevelser på olika avstånd samtidigt som fina bostäder skapas i ett av stadens främsta lägen. Helt enkelt ett positivt bidrag till staden i olika skalor, säger Alessandro Ripellino på Ripellino Arkitekter.

Kajplats 6 fick idag sitt pris i form av en bronsplakett. Priset delades ut av juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

Läs mer om tävlingen: https://vaxer.stockholm/tema/arets-stockholmsbyggnad/

Kontakter

StadsbyggnadskontoretHenrik Brånstad, pressansvarig

Stadsbyggnadskontoret planlägger bostads- och byggprojekt i Stockholm och ansvarar för översiktlig planering och detaljplanering, arbetar med strategisk planering för vatten, buller och klimatfrågor, beviljar bygglov, producerar kartor och hanterar fastighetsbildningsfrågor samt ger bidrag för bostadsanpassning till personer med funktionsnedsättning.

Tel:08-508 27 441Tel:076-122 74 41henrik.branstad@stockholm.se

Bilder

Foto: Michael Perlmutter
Foto: Michael Perlmutter
Ladda ned bild
Foto: Michael Perlmutter
Foto: Michael Perlmutter
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Frans Schartaus Handelsinstitut beviljas flera korta kurser som möjliggör en spetskompetens29.5.2023 11:16:01 CEST | Pressmeddelande

När arbetslivet ställer om behövs det kompetensutveckling inom flera områden för att möta förändrade krav och förutsättningar på arbetsmarknaden. Redan i höst kan Stockholms stads Yrkeshögskola Frans Schartaus Handelsinstitut erbjuda kurser i Egenvård för apotekspersonal, Dataanalys för besöksnäringen samt Klassificering av sjukdomar och Hälsoproblem för vårdadministratörer. Skolan bedriver även 16 YH-utbildningar inom Hälso- och sjukvården, Rese- och besöksnäringen, Ekonomi och försäljning, IT, Teaterteknik, Film- och Läkemedelsproduktion med dokumenterad hög kvalité.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum