Svenska Friidrottsförbundet

Kajsa Bergqvist inför inomhus-EM: "Arbetar fram en bra plan"

Dela
I början av mars avgörs inomhus-EM i Istanbul och givet den spända relationen mellan Sverige och Turkiet har Svenska Friidrottsförbundet vidtagit en rad åtgärder. ”Idrottsligt ser vi mycket fram emot mästerskapet och arbetar nu fram en bra plan för hur vi ska trygga säkerheten”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Relationen mellan Sverige och Turkiet är ansträngd och svenskar i Turkiet uppmanas av UD att hålla sig uppdaterade rörande händelseutvecklingen samt att undvika större folksamlingar och manifestationer.

Inför stundande inomhus-EM i Istanbul den 2-5 mars har Svenska Friidrottsförbundet sedan en tid tillbaka arbetat med säkerhetsaspekten och en rad initiativ har tagits:

  • Dialog förs med säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet och via RF finns även kontakt med UD.
  • European Athletics har kontaktats i syfte att tillsammans med EA och den lokala arrangören skapa rätt förutsättningar på plats säkerhetsmässigt.
  • Beslut har tagits om att addera en säkerhetsansvarig till den svenska truppen.

- Vi kommer noga att följa utvecklingen den kommande månaden och vår givna ambition är att under trygga former delta på mästerskapet. Att åka och tävla på mästerskap är det som driver de allra flesta av våra aktiva och jag ser att vi har många som kommer att kunna vara med och fajtas om medaljer och finalplatser. Tillsammans med expertis, EA och den lokala arrangören vill vi skapa ett upplägg som alla känner sig helt bekväma med, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Hon medger att det har känts olustigt att se nyhetsbilder på kravaller där den svenska flaggan eldas upp, och UD:s rekommendationer ska självfallet följas. Men så länge myndigheterna inte avråder från deltagande och ett tryggt koncept finns på plats ser hon fram emot mästerskapet.

- Absolut, idrottsligt ser vi mycket fram emot inomhus-EM och arbetar också fram en bra plan för hur vi ska trygga säkerheten. Med rätt förarbete, och om förutsättningarna inte försämras, är jag trygg i att vi också kommer att kunna prestera när vi väl är på plats.

- Många aktiva har fått en kanonstart på säsongen, så vi hoppas verkligen att läget inte försämras ytterligare. Jag vill verkligen att alla presumtiva mästerskapsdeltagare ska känna sig trygga i att vi tar situationen på allra största allvar och jobbar stenhårt med att skapa möjligheter till fina prestationer under trygga förhållanden.

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum