Håll Sverige Rent

Kalmar-elever vinnare i Unga reportrar-tävling

Dela

Alice Mylläri, Wilma Brasch, Karl Sjöström, Elsa Bråve och Moa Selldén från Lars Kaggskolan har vunnit Håll Sverige Rents reportagetävling Unga Reportrar i kategori Foto. Nu kommer de att tävla internationellt.

-Det är roligt att se vilket engagemang för hållbarhetsfrågor det finns hos unga människor idag. Det var också hög klass på reportagen i år och det var svårt för juryn att enas, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage.

Vinnarbidraget producerades av Alice Mylläri, Wilma Brasch, Karl Sjöström, Elsa Bråve och Moa Selldén. Titeln på fotografit är ”Rent vatten, en självklarhet i framtiden?” och i bildtexten förklarar eleverna sin bild med att vi i Sverige överkonsumerar rent vatten idag och till och med spolar ner mängder dricksvatten i toaletten. Detta samtidigt som människor i andra delar av världen lider av brist på rent vatten. Eleverna kommer nu att tävla i den internationella tävlingen för Young Reporters for the Environment. De har redan vunnit biobiljetter till hela sin klass.

Juryns motivering för det vinnande bidraget inom kategori Foto lyder:

Ett briljant och innovativt foto som kan stå för sig själv. Eleverna har hittat ett intressant problem och komponerat ett formstarkt fotografi som fångar betraktarens intresse från första stund. Bilden väcker både nyfikenhet och obehag. Bildtexten är välformulerad och lyfter problemet i ett större sammanhang på både individ- och samhällsnivå. Juryn är eniga om att detta är en klockren vinnare i kategori Foto 2018”.

Juryn består av Anders Hellberg, Klimatmagasinet Effekt, Kjell Eriksson, radioprofil, Mia Sjöström, frilansjournalist, Leo Rudberg, Fältbiologerna och Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent.

För mer information:
Pia Linghede, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 070-7237240

Här finns elevernas reportage.

Fakta om tävlingen för Unga reportrar:

Unga Reportrars tävling var i år uppdelad i tre kategorier:

1. Artiklar
3. Foto
4. Film

Juryn har utsett vinnare för varje kategori och bland dessa korades sedan en huvudvinnare – som i år blev filmen The Second Hand Man. Huvudvinnaren kammar hem storvinsten på 10 000 kronor till klassen men alla vinnare får fina priser. Förutom pris och diplom får vinnarna i varje kategori också möjligheten att tävla internationellt mot Unga Reportrar (Young Reporters for the Environment) från 34 andra länder runt om i världen.

 

Kontakter

Pia Linghede, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 070-7237240, pia.linghede@hsr.se

Bilder

Länkar

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum