Lernia

Kalmars klimatomställning ökar behovet av ingenjörer och tekniker – yrkeshögskoleutbildning ska fylla kompetensbehovet

Dela
Det sker stora omställningar för att klara Sveriges klimatmål vilket ökat kraven på effektiv energianvändning och ny teknik som minskar utsläppen. Kalmar län har som mål att bli fossilfritt och klimatneutralt till år 2030 vilket skapar nya möjligheter för den som utbildar sig inom hållbar utveckling och modern teknik. För att möta behovet av uppdaterad kunskap startar utbildnings- och bemanningsaktören Lernia till hösten en ny yrkeshögskoleutbildning för att utbilda fler ventilationsingenjörer med bas i Kalmar.

Trots att Kalmar redan idag drivs till två tredjedelar på förnyelsebar energi – en av de bästa siffrorna i världen – stoppar inte utvecklingen där, länet ska bli klimatneutralt och fossilfritt till år 2030. Klimatomställningen skapar efterfrågan på ny kompetens där tekniker och ventilationsingenjörer toppar Region Kalmars lista över yrkessegment man tror kommer ha högst rekryteringsbehov. Med start i höst erbjuder därför Lernia yrkeshögskoleutbildningen “Ventilationsingenjör” i Kalmar.

 - De miljövänliga företagssatsningarna har resulterat i en ökad efterfrågan på ny kompetens inom flera branscher, ventilationsteknik är en av dem. Den som går utbildningen får möjligheten att vara med och förbättra framtidens ventilationssystem och minska utsläppen av växthusgaser, säger Ulla Gustafsson verksamhetschef på Lernia yrkeshögskola.

Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen till ventilationsingenjör ger studenterna kompetenser inom bland annat ventilationsteknik, verksamhetsutveckling och energieffektivitet med miljöhänsyn. Utbildningen har en tydlig koppling till specifika yrkesroller då den är skräddarsydd efter den kompetens marknaden efterfrågar. Mathilda Haanpää som för närvarande går utbildningen menar att yrket fyller en samhällsviktig funktion.

 - Yrket är superviktigt eftersom vi alla behöver god inomhusluft för att må bra, hålla oss friska och prestera på topp. Under utbildningen förstod jag också hur viktigt yrket är för koldioxidutsläppen, det känns spännande att vårt jobb kan göra svenska hem mer hållbara, säger Mathilda Haanpää.

Grundläggande för att uppnå klimatmålen är energieffektivisering. Ventilationsoptimering kan resultera i att 11 miljoner ton koldioxid sparas på EU-nivå, vilket motsvarar energianvändningen i åtta miljoner hem, visar en rapport från Svensk Ventilation.

Utbildningen är öppen för ansökan fram till 31 maj, med start 22 augusti.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WeWork, Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 80 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Ny spetsutbildning ska hjälpa byggbranschen med kompetens för den hållbara omställningen23.3.2023 06:10:00 CET | Pressmeddelande

Bygg- och fastighetsbranschen står inför stora utmaningar de kommande åren när man ska minska sin klimatpåverkan. Samtidigt vittnar både branschorganisationer och företag om svårigheter att rekrytera de nyckelkompetenser som krävs för att kunna genomföra en omställning. En ny yrkeshögskoleutbildning, digitaliseringsutvecklare smarta hus, genom utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia, ska bidra till att lösa problemet och säkra kompetensen för branschen i framtiden. Det är den enda utbildningen som helt och hållet är inriktat mot smarta hus inom bygg- och fastighetsbranschen

Kompetens för Borlänges hållbara omställning saknas – yrkeshögskoleutbildning ska fylla behovet22.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Det sker stora omställningar för att klara Sveriges klimatmål vilket ökat kraven på effektiv energianvändning och ny teknik som minskar utsläppen. Borlänge har som mål att bli klimatneutralt till år 2030 vilket skapar nya möjligheter för den som utbildar sig inom hållbar utveckling och modern teknik. För att möta behovet av uppdaterad kunskap startar utbildnings-, matchnings-, och bemanningsaktören Lernia till hösten en yrkeshögskoleutbildning för att utbilda fler ventilationsingenjörer med bas i Borlänge.

IT-företag söker med ljus och lykta efter molnkompetens – nischad yrkeshögskoleutbildning ska lösa kompetensbristen21.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Trots att många tech- och IT-bolag har krympt sin kostym på senare tid finns det ett skriande behov av kunskap inom molnbaserade tjänster. Behoven ökade redan för över ett decennium sedan och accelererade ytterligare under coronapandemin. Utan molntjänster och molnkunnig personal går det inte att jobba digitalt på distans – något som numera är en självklarhet för många. Nu öppnar ansökan till utbildnings-, bemannings- och matchningsföretaget Lernias yrkeshögskoleutbildning Cloud & ICT Engineer.

Spetsutbildning ska kompetenssäkra västgötska mejerier – branschen fortsatt i stort behov av utbildad personal20.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Nyligen annonserade Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att den inhemska matproduktionen ska öka. Det motiveras av både hållbarhets- och säkerhetsaspekter. En viktig kugge i livsmedelskedjan är mejeritekniker, ett bristyrke mejeribranschen skriker efter. I Götene finns landets enda utbildning till yrket och nu öppnar ansökan.

Norrländsk tillverkningsindustri hotas av kompetensbrist – nu öppnar ansökan till Piteå-utbildningarna ska framtidssäkra kompetensen17.3.2023 07:40:00 CET | Pressmeddelande

Sverige är ett exportberoende land och exportvärdet uppgår till 45 procent av BNP. Hela 70 procent av allt som exporteras är tillverkade produkter som görs eller förädlas i Sverige, enligt SCB. Samtidigt hopar sig orosmolnen bland många av de tillverkande industrierna – jobben kan hamna utomlands på grund av kompetensbrist. Både digitaliseringen och den gröna omställningen av industrin ställer helt nya krav. Nu öppnar utbildnings-, matchnings- och bemanningsföretaget Lernia ansökan till två yrkesutbildningar i Piteå som ska framtidssäkra kompetensförsörjningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum