Umeå kommun

Kampen mot nudelveckan fokuserar på ungas ekonomi

Dela

Många unga riskerar att hamna i ekonomiskt utanförskap på grund av bristande kunskap i sin privatekonomi. I samband med Black Week vill Budget-och skuldrådgivningen med kampanjen Kampen mot nudelveckan fokusera på ungas ekonomi.

– Vi vill med glimten i ögat uppmärksamma de unga på att en alltför intensiv köpfest under black week kan leda till att de får leva på nudlar, och hur man kan få kontroll på sin ekonomi. Det är få unga som känner till att de har rätt till kostnadsfri rådgivning om pengar och ekonomi oavsett om de bor hemma eller inte. Vi kan hjälpa dem att få pengarna att räcka längre med att till exempel hjälpa till med att göra en budget och andra ekonomitips, säger Magnus Westerlund, tillförordnad chef på Budget-och skuldrådgivningen.

Spel och konsumtion bakom många skulder

Kronofogden ser i sin statistik en stor ökning av unga som får skulder på grund av kortfristiga lån, liksom skulder på grund av spel och konsumtion med och utan kredit. Kronofogden har också signalerat att många unga söker skuldsanering men ofta får avslag, då många unga inte uppfyller kraven för att kunna få skuldsanering.

– Vi hoppas med kampanjen att fler unga får kunskap om sin privatekonomi så de slipper hamna hos Kronofogden, och vi vill också visa att det finns vägar ut om man är skuldsatt, säger Magnus Westerlund.

Kampanj under tre veckor

Kampanjen Kampen mot nudelveckan genomförs veckorna 47-49 i sociala medier för att uppmärksamma unga i åldern 16 till 25 år på hur de kan göra för att få en bättre ekonomi, och att de kan få hjälp om de hamnat i problem. Läs mer om kampanjen Kampen mot nudelveckan: www.umea.se/nudelveckan

Mer information: 

Magnus Westerlund
tillförordnad enhetschef Hållbar ekonomi/budget- och skuldrådgivare
Umeå kommun
090-16 34 36
magnus.westerlund@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Tekniska nämnden vill utveckla strandpromenaden från Västra länken till Kolbäcksbron  26.11.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Tekniska nämnden har fattat beslut om uppdragsplan för 2022, med utgångspunkt från Umeå kommuns övergripande mål. Kommande år prioriterar nämnden insatser för ökad trygghet, utreder förutsättningar för att fortsätta bidra till utvecklingen av den digitala staden och tar fram en plan för att utveckla strandpromenaden på båda sidorna om älven, från Västra länken till Kolbäcksbron.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum