Bonnier News

Kamratposten firar 130 år i barnens tjänst

Dela

Med drygt 130 000 läsare av varje nummer och 130 år på nacken är Sveriges största och äldsta barntidning Kamratposten helt unik. Lika aktuell i dag som när läraren Stina Quint startade allt våren 1892. Målet var då att skapa en barnbok som aldrig skulle ta slut. 130 år senare är det enkelt att konstatera att hon lyckades!

Våren 1892 kom det första numret av Folkskolans barntidning, tidningen som 1950 bytte namn till Kamratposten och som sedan dess varit KP med generationer av barn över hela Sverige.

I dag är KP minst lika aktuell och viktig som när den startades. Tidningen kommer ut med 20 nummer per år och innehåller lika delar skoj och allvar. Varje nummer läses av över 130 000 barn mellan 8 och 14 år, och det är en minst sagt engagerad skara läsare.

– Vi får cirka 2 000 mejl i veckan från läsarna. Så länge de fortsätter att skicka in frågor och insändare i den omfattningen så vet vi att vi gör något rätt. KP är barnens tidning, deras åsikter och frågor formar det vi gör och ger journalistiken riktning. KP står alltid på barnens sida. Jag tror att vi är unika i Sverige med den massiva läsarkontakten, säger chefredaktör Lukas Björkman som är stolt över att få leda arbetet på redaktionen.

– Det är en stor ära och ett ännu större ansvar att leda en så viktig och anrik tidning.

I dagarna landar ett stort jubileumsnummer – 100 sidor sprängfyllda med KP-godbitar – hos de 45 000 prenumeranterna. Och den 5 juni blir det stort jubileumskalas för läsarna på Skansen.

– Där kommer läsarna få chansen att träffa oss på KP och våra maskotar K & P! Våra populära serietecknare är på plats och håller i workshops där läsarna får chansen att lära sig teckna som proffsen. Det kommer också att finnas gratis KP-pyssel och mycket annat skoj. Alla läsare går in gratis på Skansen den dagen med kupong från tidningen eller sajten, berättar Lukas Björkman.

Läs mer om KP:s historia och jubileet på kpwebben.se.

Jubileumsnumret går att beställa genom att mejla redaktionen@kp.bonnier.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Jenny Karlsson
Illustration: Jenny Karlsson
Ladda ned bild
Illustration: Jenny Karlsson
Illustration: Jenny Karlsson
Ladda ned bild
Foto: Nicklas Thegerström/DN
Foto: Nicklas Thegerström/DN
Ladda ned bild
Foto: Nicklas Thegerström/DN
Foto: Nicklas Thegerström/DN
Ladda ned bild
Illustration: Jenny Karlsson
Illustration: Jenny Karlsson
Ladda ned bild
Illustration: Jenny Karlsson
Illustration: Jenny Karlsson
Ladda ned bild

Om

Med över 2.000 journalister är Bonnier News Sveriges ledande nyhetsaktör och Nordens största mediekoncern. Bland våra över 100 varumärken finns en rad av Sveriges största och mest välkända tidningar. Vår journalistik når varje dag ut till en publik bestående av 6 miljoner läsare, användare, lyssnare och tittare. Vi är stolta förvaltare av familjen Bonniers tradition av oberoende publicistik sedan 200 år och har deras uppdrag att förädla och utveckla vår roll i det svenska samhället.

Följ Bonnier News

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bonnier News

Bonnier News Local omorganiserar - Anna-Clara Welander blir ny Chef redaktionell verksamhet6.4.2022 09:10:00 CEST | Pressmeddelande

För att kunna möta framtida behov och bli än mer rustade när det kommer till att attrahera en yngre generations läsare, genomför Bonnier News Local en omorganisation. I samband med detta tillträder Anna-Clara Welander rollen som Chef redaktionell verksamhet. Samtidigt skapas en grupp för redaktionell innehållsutveckling. Den nya organisationen ska börja gälla från och med 1 maj 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum