Bonnier News

Kamratposten firar 130 år i barnens tjänst

Dela
Med drygt 130 000 läsare av varje nummer och 130 år på nacken är Sveriges största och äldsta barntidning Kamratposten helt unik. Lika aktuell i dag som när läraren Stina Quint startade allt våren 1892. Målet var då att skapa en barnbok som aldrig skulle ta slut. 130 år senare är det enkelt att konstatera att hon lyckades!

Våren 1892 kom det första numret av Folkskolans barntidning, tidningen som 1950 bytte namn till Kamratposten och som sedan dess varit KP med generationer av barn över hela Sverige.

I dag är KP minst lika aktuell och viktig som när den startades. Tidningen kommer ut med 20 nummer per år och innehåller lika delar skoj och allvar. Varje nummer läses av över 130 000 barn mellan 8 och 14 år, och det är en minst sagt engagerad skara läsare.

– Vi får cirka 2 000 mejl i veckan från läsarna. Så länge de fortsätter att skicka in frågor och insändare i den omfattningen så vet vi att vi gör något rätt. KP är barnens tidning, deras åsikter och frågor formar det vi gör och ger journalistiken riktning. KP står alltid på barnens sida. Jag tror att vi är unika i Sverige med den massiva läsarkontakten, säger chefredaktör Lukas Björkman som är stolt över att få leda arbetet på redaktionen.

– Det är en stor ära och ett ännu större ansvar att leda en så viktig och anrik tidning.

I dagarna landar ett stort jubileumsnummer – 100 sidor sprängfyllda med KP-godbitar – hos de 45 000 prenumeranterna. Och den 5 juni blir det stort jubileumskalas för läsarna på Skansen.

– Där kommer läsarna få chansen att träffa oss på KP och våra maskotar K & P! Våra populära serietecknare är på plats och håller i workshops där läsarna får chansen att lära sig teckna som proffsen. Det kommer också att finnas gratis KP-pyssel och mycket annat skoj. Alla läsare går in gratis på Skansen den dagen med kupong från tidningen eller sajten, berättar Lukas Björkman.

Läs mer om KP:s historia och jubileet på kpwebben.se.

Jubileumsnumret går att beställa genom att mejla redaktionen@kp.bonnier.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Jenny Karlsson
Illustration: Jenny Karlsson
Ladda ned bild
Illustration: Jenny Karlsson
Illustration: Jenny Karlsson
Ladda ned bild
Foto: Nicklas Thegerström/DN
Foto: Nicklas Thegerström/DN
Ladda ned bild
Foto: Nicklas Thegerström/DN
Foto: Nicklas Thegerström/DN
Ladda ned bild
Illustration: Jenny Karlsson
Illustration: Jenny Karlsson
Ladda ned bild
Illustration: Jenny Karlsson
Illustration: Jenny Karlsson
Ladda ned bild

Om

Med över 2.000 journalister är Bonnier News Sveriges ledande nyhetsaktör och Nordens största mediekoncern. Bland våra över 100 varumärken finns en rad av Sveriges största och mest välkända tidningar. Vår journalistik når varje dag ut till en publik bestående av 6 miljoner läsare, användare, lyssnare och tittare. Vi är stolta förvaltare av familjen Bonniers tradition av oberoende publicistik sedan 200 år och har deras uppdrag att förädla och utveckla vår roll i det svenska samhället.

Följ Bonnier News

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bonnier News

Lokaltidningar i stort samarbete med Svenska Fotbollförbundet – sänder tusentals matcher7.3.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Bonnier News, Gota Media, NTM och Stampen Media gör en gemensam storsatsning på svensk fotboll. Genom ett långt avtal med Svenska Fotbollförbundet kommer det att sändas tusentals fotbollsmatcher på mediebolagens lokala tidningssajter de kommande åren. – Vi vill vara nära vår publik och de här matcherna går rakt in i det lokala hjärtat, det värmer extra hos mig personligen som älskar lokalfotboll och lokaljournalistik, säger Mattias Wallström, livesportansvarig på Bonnier News.

Greider och Wennberg startar gemensamt nyhetsbrev för läsare med “hjärtat till vänster”28.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Två av landets viktigaste vänsterorienterade opinionsbildare, Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider och Arbetarbladets politiska redaktör Jenny Wennberg, startar det gemensamma nyhetsbrevet “Veckans vänster”. Syftet är att ge läsare med “hjärtat till vänster” veckans viktigaste, bästa och mest läsvärda ledartexter. – Det är helt enkelt så att det finns behov av vänsterröster i ett borgerligt dominerat politiskt medieklimat, säger Göran Greider.

Bonnier News fortsätter att satsa på damfotboll – sänder Elitettan ytterligare fyra år27.2.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Bonnier News förvärvar ännu en sporträttighet. Nu är det klart att alla matcher i Elitettan sänds på Expressen och hos de lokala titlarna inom Bonnier News Local i minst fyra år framöver. – Vi jobbar hela tiden för att stärka vår fotbollsbevakning och många av de kommande damallsvenska stjärnorna finns i Elitettan, så det är en serie som verkligen ger tittarna möjlighet att följa flera av svensk fotbolls största talanger, säger Pontus Weinemo, strategisk sportchef på Expressen.

Bonnier News nästa satsning på sporträttigheter – sänder juniorhockey23.2.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är snart dags att utse Sveriges bästa hockeylag på juniorsidan. Den avgörande dramatiken sänds hos Expressen och Bonnier News Local – som utökar sin livesportsatsning ytterligare. – Fjolårets sändningar lockade en hel del tittare och genom vårt fina samarbete med Svenska Ishockeyförbundet kan vi satsa ännu hårdare i år, säger Mattias Wallström, livesportansvarig på Bonnier News.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum