Einar Mattsson

Kan digitalisering ge grönare gårdar?

Dela

Digitalisering underlättar för en hållbar skötsel av utemiljön. Det menar Johanna Karlsson som precis har kartlagt alla gårdar och gröna ytor i Einar Mattssons 100 fastigheter.

Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson

– Vi har nu ritat upp alla gårdarnas ytordigitalt med en förhoppning att få till en effektivare och mer hållbar skötsel av utemiljön. Digitaliseringen ökar vår gemensamma kunskap om gårdarna och underlättar vår planering för att göra gårdarna ännu grönare och mer hållbara, säger Johanna Karlsson som är chef förutemiljögruppen.  

Tillsammans med kollegornaansvarar Johanna Karlsson för skötseln och utvecklingen av utemiljön i alla de fastigheter som Einar Mattsson fastighetsförvaltning förvaltar åt koncernen och åt andra fastighetsägare.  

– Vår avdelning har stor kunskap och vi har ambitioner om att bidra till att fastighetsägare får en hållbar utemiljö. Att harätt underlag är viktigt för våra hållbarhetsambitioner om effektiv bevattning, klimatanpassningar och ökad grönyta. Jag tror att vi med den här digitaliseringen ligger långt fram i förhållande till många andra i branschen, säger Johanna Karlsson.  

De digitala kartorna visar vilka ytor som behöver klippas, hur många meter häck som ska beskäras, vilka gårdar som har trätrall som ska oljas och vilka hårda ytor som ska ha snöskottning när det blir vinter. Kartorna underlättar även för en korrekt prisbild vid upphandling av samarbetspartners. 

– I verktyget kan vi även lägga in när vi har nyplanteringar som behöver en intensivare skötsel under några år, så att vi lägger resurserna på rätt ställe. Det underlättar också när vi har nyanställda som enkelt kan få den information de behöver om gårdarna, berättar Johanna.  

Verktyg som stödjer beräkning av ökad grönska 

I förlängningen är all data också ett verktyg när fastighetsägaren har ambitioner om att göra gårdarna mer hållbara enligt grönytefaktor - ett poängsystem för gröna ytor som används i nyproduktion i kommunerna. Planeringen underlättas och det går att följa hur poängen i grönytefaktor ökar med genomförda åtgärder även i befintliga utemiljöer. 

– Vi har alltidsom mål att göra gårdarna grönare. Det är viktigt för att vi ska gynna den biologiska mångfalden, och för att grönskan ger svalka heta sommardagar och tar hand om vatten vid skyfall. Genom att vi nu har alla ytor digitaliserade kan vi enkelt beräkna grönytefaktor och se hur den ökar med våra åtgärder, säger Johanna Karlsson. 

Bilder

Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Om Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB 
Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB förvaltar cirka 14 200 bostäder samt kommersiella lokaler till ett värde om 58 miljarder kronor. Bolaget förvaltar bostäder och lokaler för en bred och etablerad grupp av fastighetsägare såväl som Einar Mattssons 6 000 egna bostäderMed ett långsiktigt perspektiv på fastighetsaffären och gedigen kunskap erbjuder Einar Mattsson fastighetsägare en tryggpersonlig och proaktiv förvaltning i syfte att utveckla kundens fastighetsvärden. Bolaget är en del av Einar Mattsson-koncernen som har varit verksam på Storstockholms bygg- och fastighetsmarknad sedan 1935. Koncernens övriga verksamheter utgörs av fastighetsägande, byggproduktion, projektutveckling och övriga investeringar.  

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook 

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

”Här finns oerhörda mängder kompetens och erfarenhet, det ger mig tilltro”— fredagsporträttet med Alexandra Buttazzoni30.9.2022 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Med vana tennismuskler rör hon sig snabbt mot både nät och hållbarhetsutveckling. Alexandra har en uppriktig vilja att göra skillnad och kan förklara hur klimatberäkningar går till så att ett barn förstår. Från det tidigare mer specifika konsultandet njuter hon nu av att få jobba med helheten i projekten som finns inom den familjeägda koncernen. Alexandra vill göra avtryck här. Hos en av Stockholms allra största privata fastighetsägare.

En förutsättning för renovering av Hovings malmgård och levande stadsmiljö26.9.2022 06:03:00 CEST | Nyheter

Einar Mattssons ambition är att för Judiska Hemmets räkning tillföra vård- och omsorgsboenden för äldre i kvarteret Sommaren 10, något som Stockholm efterfrågar. Platsens kvaliteter gör den lämplig för ett trivsamt boende med en långsiktig verksamhet som tar hand om malmgården och ger den liv. Det är också en förutsättning för finansieringen av en varsam renovering och upprustning av Hovings Malmgård. Gestaltningen av de nya byggnaderna kommer att anpassas till Hovings Malmgård som spelar huvudrollen. Vi vill också iordningställa levande parkytorna som fler stockholmare och besökare kan glädjas åt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum