Svenska kraftnät

Kan elanvändare bidra till framtidens balanshållning?

Dela
Svenska kraftnät har tillsammans med Fortum genomfört ett pilotprojekt inom förbrukningsflexibilitet och energilager. Projektet undersökte om UPS-system, som har primär uppgift att förse elanvändare med nödkraft vid eventuella strömavbrott, skulle kunna användas till att också bidra till att hålla den viktiga balansen i kraftsystemet.

Idén med att använda UPS-systemet* som en reserv är att vid frekvensfall koppla bort en del av den anslutna elförbrukningen från kraftsystemet och istället låta UPS-systemet med dess tillhörande energilager leverera effekten. I pilotprojektet styrdes ett UPS-system i en serverhall och resultatet visar att systemet kan bli en ny resurs som hjälper till att möta kraftsystemets utmaningar.

– I framtiden kommer vi att behöva snabbare reserver än vi har i dagsläget som kan reglera inom några få sekunder och väldigt precist. Projektet visar att UPS-system har en väldigt snabb reaktionstid, att det reglerar enligt Svenska kraftnäts krav och har potential att vara en framtida resurs för att delta på reservmarknaden, säger Niclas Damsgaard, tf chef för Division System på Svenska kraftnät.

Fortum lämnade bud om 0,1 MW på Svenska kraftnäts marknad för frekvensstyrd störningsreserv (FCR-D) för några timmar per dygn. Detta kan ses som en ganska liten volym på en marknad som omfattar omkring 1 200 MW i Norden, men volymen var tillräcklig för att testa en ny typ av resurs och på så sätt bidra till utvecklingen av reservmarknaden. Testerna genomfördes från mitten av mars till och med maj i år och data från testperioden har nu utvärderats.

Projektet har varit lärorikt och både bekräftat vissa antaganden och bidragit med ny kunskap om utmaningar och möjligheter. Svenska kraftnät konstaterar att med nya typer av resurser och tekniska lösningar ökar betydelsen av att tydliggöra de funktionskrav som reserver måste uppfylla för att kunna delta på de olika reservmarknaderna.

– En introduktion av nya typer av resurser på reservmarknaden, som exempelvis UPS-system, skulle bidra till ökad konkurrens och att den totala reglerförmågan i kraftsystemet ökar. Möjligheten att tillföra flexibla resurser kommer att vara avgörande för att hantera de utmaningar som omställningen av kraftsystemet medför, säger Niclas Damsgaard.

Läs hela rapporten på https://www.svk.se/rapporter

*UPS-system = Uninterruptible Power Supply system

För mer information, vänligen kontakta Svenska kraftnäts presstjänst, tel. 010-475 80 10 eller press@svk.se.

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kraftnät
Svenska kraftnät
Box 1200
172 24 Sundbyberg

010-475 80 10https://www.svk.se

Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar cirka 16 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.

Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.

Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har cirka 1250 anställda.

Mer information finns på www.svk.se.

Följ Svenska kraftnät

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät

Byggstart för ledningsbyte på sträckan Breared till Söderåsen6.3.2024 08:41:17 CET | Pressmeddelande

Idag startar arbetet med att byta ut den gamla elledningen på stora delar av de nio milen mellan stationerna Breared i Halland och Söderåsen i Bjuv. Den gamla som togs i drift 1954 har gjort sitt och måste ersättas. – Det känns bra att vi är igång. Vi har förberett genom att till exempel markera ut alla objekt vi måste ta hänsyn till och idag börjar man bygga vägar för att vi ska komma fram till stolpplatserna, säger Roger Sivert projektledare på Svenska kraftnät.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye