Europaparlamentet

Kan EU bidra till bättre folkhälsa och färre sjukdomar?

Dela

Kan ett ökat EU-samarbete bidra till en bättre folkhälsa genom att fler sjukdomar kan upptäckas och behandlas? Vad innebär ett europeiskt hälsodataområde för patienterna, sjukvården och forskningen? Välkommen på ett digitalt panelsamtal fredag den 21 maj.

Coronapandemin har satt hälsofrågorna i fokus och har bl.a. lett till en diskussion om hur ett fördjupat EU-samarbete kan bidra till en bättre folkhälsa runt om i medlemsländerna. Ett led i detta är att EU-kommissionen senare i år väntas föreslå att inrätta ett europeiskt hälsodataområde. Hur kan EU bidra till att hälsodata ska kunna delas enkelt, säkert och ändamålsenligt mellan EU-länder? Hur kan delning av hälsodata bidra till en snabb och korrekt diagnos och rätt behandling? Och, i avvaktan på att vi får bukt med covid-19-spridningen i medlemsländerna, vilken roll spelar vaccinationsintyg inom EU? Välkommen att diskutera dessa frågor med:

Medverkande

Dag Larsson, riksdagsledamot (S)
David Lega, Europaparlamentariker (KD)
Maria Montefusco, ordförande för Riksförbundet Sällsynta diagnoser
Katarina Nyström, jurist vid Genomic Medicine Sweden
Eva Backman, ordförande för cancerföreningen PALEMA

Datum: Fredag 21 maj
Tid: Kl. 10.00–11.00
Plats: Europaparlamentets Youtube-kanal

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum