Norsk Musikforlag A/S

Kan man svära i kyrkan? ”Valv bakom valv oändligt” - ny biografi om en svensk tonsättare

Dela

Fredrik Sixten (f. 1962) är en av de internationellt verksamma svenska tonsättarna av sakral musik med över 200 publicerade verk. Efter nästan 30 år som kyrkomusiker i Svenska kyrkan lämnade han gemenskapen 2013. Han kunde då inte längre stillatigande se på hur politiseringen av institutionen slet sönder det han höll heligt. Svensken gick i exil i Norge för att tillträda tjänsten som domkyrkoorganist i Nidarosdomen i Trondheim. Några år senare står han på krönet av sin skaparbana och komponerar på heltid. Lovordad helaftonsopera, världsvida framgångar och kungliga beställningar till trots har Fredrik Sixten alltjämt inte nått musikens parnass i fäderneslandet. Ingen blir profet i sitt eget land.

Rasmus Dahlstedt(f. 1978) tecknar ett tonsättarporträtt i helfigur. Fram träder bilden av ett sällsynt konstnärstemperament på kollisionskurs med samtiden.

För första gången presenteras också en komplett kronologisk och systematisk verkförteckning av Fredrik Sixtens kompositioner till dags dato.

”Valv bakom valv oändligt - om tonsättaren Fredrik Sixten”

Författare: Rasmus Dahlstedt

Utgivare: Norsk Musikforlag

Utgivningsdatum: 8 oktober 2022

Språk: svenska

ISBN (svenskt): 978-91-8726-721-5

ISBN (norskt): 978-82-7093-748-6

Inbunden

184 sidor

Boken finns tillgänglig i handeln från och med den 10 oktober som också är första recensionsdag. Frågor och beställningar av recensionex mottas med glädje.

Jan Stefan Bengtsson

Stefan@musikkforlagene.no

+47 93 48 78 98

Bilder

Om

Norsk Musikforlag A/SFölj Norsk Musikforlag A/S

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.