ECPAT

Kända ansikten ber om hjälp att ta ner övergreppsbilder på barn i Ecpats julkampanj

Dela
I årets julkampanj från Ecpat uppmanar Oscar Zia, Veronica Maggio, Shima Niavarani och Sanna Sundqvist folk att hjälpa barnrättsorganisationen med att ta ner övergreppsbilder på barn från nätet.

Ecpat arbetar mot sexuell exploatering av barn, bland annat tar de som enda svenska aktör ner övergreppsbilder på barn från nätet. Med julkampanjen vill organisationen samla in pengar till arbetet med att skydda barn från det upprepade övergreppet det innebär att få bilder spridda på nätet.

 Det finns miljoner olika berättelser om hur övergreppsbilder hamnar på nätet. Bilden kan ha tagits av en vuxen eller så kan barnet ha blivit lurad eller hotad att skicka en bild. Oavsett hur den kom till så är det livsviktigt att den tas ner. Det är vårt budskap, säger Jenny Wevill, insamlingsansvarig på Ecpat Sverige.

Kampanjen som är framtagen av Bloomy Ideas och regisserad av Johan von Reybekiel kretsar kring fyra barns berättelser. Vi får genom kända ansikten och röster ta del av barnets perspektiv.

 Filmerna bygger på verkliga berättelser om det som dagligen pågår alldeles nära oss. Hemma i barnrummet och badrummet. Just därför har vi valt att spela in i en familjs vanliga hem, säger Ida Jagerfelt, kreatör på Bloomy Ideas. 

 Vi är otroligt glada och stolta över att det här gänget vill hjälpa oss att nå ut inför julen. Tillsammans kommer vi göra stor skillnad för barn och unga, säger Jenny Wevill.

Arbetsgrupp:

Ecpat:
Jenny Wevill, insamlingsansvarig
Fredrika Fredmark, press- och kommunikationsansvarig
Michal Bäckrud, digitalt

Bloomy:
Max Munck, AD
Ida Jagerfelt, copy
Frida Thunholm, grafisk form
Li-Lie Chemnitz, projektledare

Produktion:
Johan von Reybekiel, regissör
Annika Aschberg, DOP
Florian Dezfoulian, producent

Bilder

Länkar

Om

ECPAT
ECPAT
Sankt Göransgatan 66
112 33 Stockholm

08 - 59 89 20 00https://www.ecpat.se/

ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. Vi sprider kunskap om brottsligheten och förebygger att barn och unga inte utsätts. Vi arbetar med opinionsbildning och påverkansarbete mot makthavare och vi samarbetar med myndigheter, företag och andra organisationer. Vi driver tre operativa verksamheter: ECPAT Hotline, en anmälningssida för misstänkt sexuell exploatering av barn; Ditt ECPAT, en stödlinje för barn och unga och ECPAT Vuxenstöd, en stödlinje för föräldrar och andra viktiga vuxna.  

Följ ECPAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ECPAT

Organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte29.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

ECPAT släpper idag rapporten ”Då tog ’hon’ en screen och allt började” som är en studie av sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. I rapporten beskriver ECPAT hur framför allt pojkar utsätts för en ny typ av sexualbrott där förövarens motiv primärt inte är sexuellt, utan i stället egen ekonomisk vinning. Förövarna manipulerar till sig nakenbilder och -filmer från pojkarna, inte sällan genom att utge sig för att vara en jämnårig flicka. Ofta tillhör de organiserad brottslighet och barnen är deras nya brottsoffer.

Ecpat beviljas viktigt stöd för kommunikationsprojekt för barn med funktionsnedsättningar21.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ecpat startar ett omfattande projekt för att utöka tillgängligheten av stöd för barn med bland annat intellektuella funktionsnedsättningar, en grupp som i högre grad än andra barn utsätts för sexuella övergrepp. Idag finns ingen digital stödverksamhet för denna grupp men tack vare ett treårigt stöd på drygt 12 500 000 kronor från Allmänna Arvsfonden kan Ecpat, i ett innovationsprojekt i nära samarbete med barn och unga, utveckla en sådan stödfunktion.

HBTQIA+-pojkars utsatthet för sexualbrott synliggörs i ny rapport från ECPAT21.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

ECPAT släpper idag rapporten ”Consent is KEY” som handlar om brottsutsatthet bland barn och unga som identifierar sig som HBTQIA+. Tydligt är att pojkar som identifierar sig som HBTQIA+ i mycket större utsträckning än andra pojkar är utsatta för sexualbrott. Mer än fem gånger så många jämfört med barnen i referensgruppen uppger att de ”sålt sex”, det vill säga att en vuxen förövare utsatt dem för brottet ”utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling”.

Flickor ”exposas” på nätet av andra barn1.2.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

I dag släpper barnrättsorganisationen ECPAT rapporten ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt” som handlar om barns utsatthet på så kallade exposekonton. Rapporten visar bland annat att en stor del av barnen som hängs ut på exposekonton är mycket unga, ibland i mellanstadieåldern. Många gånger är förövarna äldre barn, som förmått den utsatta att skicka nakenbilder eller filmer och sen sprider dem vidare i hens närhet.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye