Skara stift

Kandidater fastställda inför höstens kyrkoval

Dela

6-19 september är det kyrkoval i Svenska kyrkan. Då genomförs val till kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ på olika nivåer. Nu är kandidaterna fastställda och finns publicerade för hela landet.

Foto: Magnus Aronsson/IKON
Foto: Magnus Aronsson/IKON

Vart fjärde år genomförs kyrkovalet, då representanter väljs i de tre valen: till kyrkomötet, till stiftsfullmäktige och till kyrkofullmäktige. Röstberättigad i kyrkovalet är den som senast på valdagen fyllt 16 år, är medlem i Svenska kyrkan och folkbokförd i Sverige. 

Under våren fram till och med 15 april har det varit möjligt att anmäla nomineringsgrupper och kandidater. Nu är grupp- och kandidatförteckningen inför kyrkovalet fastställd och finns publicerad på Svenska kyrkans hemsida.

I Sverige har nästan 5 miljoner medlemmar möjligheten att rösta i kyrkovalet och i Skara stift är antalet röstberättigade nästan 300 000. 

Med tanke på den pågående pandemin kommer kyrkovalet att genomföras med särskilda anpassningar utifrån gällande restriktioner. Det gäller bland annat flödet inne i lokalerna, samt att de redan goda möjligheterna till förtidsröstning utökas ytterligare. Förtidsröstning kan ske i hela landet från den 6 september till och med valdagen den 19 september. 

-Det är med stor förväntan vi ser fram emot kyrkovalet i höst. Det är glädjande att konstatera att så många kandiderar och vill vara med och ta ansvar för Svenska kyrkan både lokalt, regionalt och nationellt, säger Andreas Fagrell, stiftsjurist och projektledare för kyrkovalet i Skara stift.

Röstkortet ska ha kommit fram till folkbokföringsadressen senast den 1 september. 

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar i Skara stift och besvarar frågor gällande kyrkovalet.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Magnus Aronsson/IKON
Foto: Magnus Aronsson/IKON
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 109 församlingar samlade i 42 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum