Norrköpings kommun

Kardonbanan kopplas in

Dela

Kardonbanan, den nya godsjärnvägen som förbinder Södra stambanan med Norrköpings hamn står snart klar. Just nu pågår arbetet med att koppla in den nya järnvägen och testa alla system innan den tas i drift i februari 2021.

Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket

Norrköping är utpekad som en strategiskt viktig knutpunkt för godshantering även nationellt, med byte mellan olika transportslag. Här finns både djuphamn, motorväg och stambana. Kardonbanan i kombination med utbygganden av hamnen gör området kring Malmölandet högintressant för etableringar för transportintensiva företag.

Inkopplingen som pågår just nu är en viktig milstolpe för projektet, som kommer att bidra till att stärka Norrköpings position som logistikstad, säger Gunnar Cederberg, avdelningschef mark och infrastruktur.

Syftet med att bygga Kardonbanan är att effektivisera hanteringen av gods och öka andelen gods som fraktas på järnväg. Samtidigt är Kardonbanan en förutsättning för att kunna bygga Ostlänken genom Norrköping.

Kommunen och staten har tillsammans gjort en jättesatsning på Kardonbanan, som förutom att bidra till mer hållbara transporter också är ett första viktigt steg till byggandet av Ostlänken, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Tack vare Kardonbanan kommen tågen att kunna köra direkt från stambanan med elektrifierade spår hela vägen till hamnen. Idag måste godstågen åka in till centrala Norrköping där man byter till diesellok för att åka den sista biten ut till hamnen.

Inkopplingsarbetet pågår mellan 27 oktober och 5 november. Vid intresse av att följa arbetet på plats, kontakta Gunnar Cederberg.

Kontakt:
Gunnar Cederberg
Titel: Avdelningschef, mark och infrastruktur
Telefon: 0730201663

Lars Stjernkvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-527 26 27

________________________________________________
Avsändare:

Bilder

Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket
Ladda ned bild
Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket
Ladda ned bild
Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 1730.4.2021 13:58:14 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 17. Läget är allvarligt och kommunen vill uppmana alla att handla ensamma, hålla avstånd, följa restriktioner och rekommendationer samt stanna hemma vid minsta symtom.

Första bygglovet godkänt för Norrköpings nya stadsdel Inre hamnen26.4.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det första bygglovet för Inre hamnen godkänt. Det är HSB Östra med en tomt i centrala delarna av området som är först ut av de nio aktörer som valts ut för att utveckla stadsdelen i den första etappen. Det innebär att Norrköping nu tar ytterligare ett steg framåt i utvecklingen av en ny levande och nytänkande stadsdel. Under slutet av 2021 planeras bygget av de första bostäderna i kvarteret komma igång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum