Dramaten

Kärlek och politik på svettigt dansgolv när uppdaterad Angels in America får premiär på Dramaten

Dela

Tony Kushners mångfaldigt prisbelönta Angels in America, som av många ses som ett av 1900-talets viktigaste dramatiska verk, spelas för första gången på Dramaten. För regi står Farnaz Arbabi i en nyöversatt version av pjäsen. Del 1 har premiär 1 februari, del 2 har premiär 22 februari.

Bild från triailer: Angels in America på Dramaten
Bild från triailer: Angels in America på Dramaten

1980-talets New York. Gud har övergivit människorna som försöker leva sina liv trots AIDS-epidemin och den konservativa Reagan-administrationen. En av dessa drabbade människor är utvald, en ängel stiger ner för att övertyga honom om att han är den enda som kan rädda världen från en undergång. Angels in America är en berättelse som rör sig fritt mellan det övernaturliga och det outhärdligt verkliga.

Kushners pjäs drar linjer mellan Reagans 80-tal och McCarthys 50-tal, med konservativa och reaktionära regimer som slog hårt mot minoriteter och redan marginaliserade grupper. Denna uppsättning drar även linjer framåt i tiden till dagens USA och Trump, som en ny konservativ ledare som inte tvekar att inskränka rättigheter för kvinnor, queers, migranter och andra normbrytare.

– Jag utgår från klubbkulturen som plats för aktivism och motstånd. 80-talets överfulla, svettiga dansgolv gapade plötsligt tomma när människor blev sjuka och dog - medan andra höll sig borta av rädsla för att bli sjuka. AIDS tvingade tillbaka många i garderoben, medan andra, som tidigare inte brytt sig om politik, gick direkt från dansgolvet till att kedja fast sig vid läkemedelsföretagens huvudkontor för att väcka opinion, berättar Farnaz Arbabi.

Pjäsen består av två delar. Tony Kushner uppdaterar själv manuset regelbundet och Dramaten kommer att spela den allra senaste versionen i en nyöversättning. Angels in America har belönats med bland annat Pulitzer Prize For Drama och en Tony Award för bästa pjäs. 2003 blev den tv-serie med bland andra Al Pacino i rollistan.

Farnaz Arbabi är regissör, dramatiker och konstnärlig ledare på Unga Klara. Hennes egensinniga och samhällsaktuella uppsättningar har belönats med priser och stipendier, bland annat Sveriges teaterkritikers pris och tidningen Expressens teaterpris En bit av Georgs hatt. På Dramaten har hon tidigare regisserat ≈ [ungefär lika med] av Jonas Hassen Khemiri.

Medverkande:
Louis David Arnesen
Ängeln Thérèse Brunnander
Belize Christopher Lehmann
Harper Marall Nasiri
Prior Razmus Nyström
Joe Christoffer Svensson
Hannah Lotta Tejle
Roy Cohn Staffan Göthe

Av Tony Kushner
Översättning
Nils Gredeby
Regi
Farnaz Arbabi
Bearbetning
Farnaz Arbabi, Irena Kraus och Mattias Brunn
Scenografi
Jenny Kronberg
Ljus
Karl Svensson
Musik och ljuddesign
Foad Arbabi
Kostym
Lena Lindgren
Peruk och mask
Thea Holmberg Kristensen och Lena Strandmark

Angels in America;
Premiär
 del 1 Millennium1 februari, Elverket 
Premiär del 2 Perestrojka
22 februari, Elverket
Första speldatum för båda delarna3 mars, Elverket

Samtal med anknytning till Angels in America
HIV: var står vi i dag? Medverkar gör: Lars Moberg, specialist i infektionsmedicin och en av grundarna till föreningen Läkare mot Aids, Kerttu Sturesson, sjuksköterskan som vågade torka bort alla tårar utan handskar och gick under benämningen ” Aids-ängeln”, Dirk Gindt, forskare i hiv- och aidsperformance, samt medredaktör till boken Viral Dramaturgies: HIV and AIDS in Performance in the Twenty-First Century. Tillsammans ger de en återblick kring hur det hela började och var vi står idag. Moderator: Tiina Rosenberg, professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet.
6 mars, Elverkets foajé, fri entré, först till kvarn (gäller även de utan biljett till föreställningen).

Homonationalism vad är det? Allt fler högerpopulistiska partier i Europa framhåller queerrättigheter för att positionera sig gentemot migranter, flyktingar och muslimska grupper. Och i USA har den neokonservativa rörelsen djupa rötter och kopplingar som leder direkt från 80-talets Reagan till nutidens Trump. Journalisten Anna-Maria Sörberg har rest runt i Holland, Ryssland, Israel och Frankrike för att intervjua queeraktivister och nationalistiska bögar. Här deltar hon i ett samtal med Johan Hilton, författare och redaktör för DN Kultur, Samuel Girma, från Black Queers Sweden och Kristina Lindquist, journalist på Dagens Nyheter som moderator.
22 mars 17.30, Elverkets foajé, fri entré, Först till kvarn. Öppet för alla (även de utan biljett till föreställningen).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild från triailer: Angels in America på Dramaten
Bild från triailer: Angels in America på Dramaten
Ladda ned bild
Farnaz Arbabi/pressbild
Farnaz Arbabi/pressbild
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

PRESSINBJUDAN - Dramaten bjuder in till öppen repetition av Lars Noréns nyskrivna pjäs Antante12.2.2019 09:58:00Pressinbjudan

Den 21 februari välkomnas press till en öppen repetition av Lars Noréns nyskrivna pjäs Andante, som han också regisserar. Lars Norén inleder med en kort presentation av pjäsen som är första satsen i ett verk om åldrande och avsked. Därefter fortsätter repetitionerna. Möjligheter att filma, fotografera och ta upp ljud kommer att finnas. Efter repetition finns möjlighet för intervjuer/samtal med skådespelarna. Kl. 10.45 Dörrarna till Lilla scenen öppnas Kl.11.00-11.45 Repetitioner med inledande presentation Kl. 11.45-12.30 Intervjuer med ensemble Obs! Intervjuer kan endast göras med skådespelarna. Vänligen meddela önskemål på förhand! Osa: senast fredag 15 februari till pressinbjudan@dramaten.se Varmt välkomna! Andante har urpremiär den 1 mars på Lilla scenen, medverkar gör; Marika Lindström, Per Mattsson, Sten Ljunggren, Monica Stenbeck, Carl Magnus Dellow , Erik Ehn och Nina Fex. Statister Camilla Rensgård/Siw-Marie Andersson/Nils Eklund/Alexandra Sahlman/Ella Odenholm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum