Europaparlamentet

Karlskronaelever frågar ut EU-politiker

Dela

Den 29 januari kommer elever vid af Chapmangymnasiet att utfråga Europaparlamentariker och EU-ministern, i en webbsänd frågestund.

Eleverna vid af Chapmangymnasiet får i 1,5 timmar ställa frågor direkt till EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentarikerna Evin Incir (S) och Jörgen Warborn (M). Frågestunden är en del av Europaparlamentets digitala EU-skolturné, som lanserades hösten 2020 för skolor som deltar i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram.

- Vi på af Chapmangymnasiet tycker det är viktigt att uppmärksamma internationella frågor som till stor del påverkar vår allas vardag. Att som elev få möjligheten att ställa frågor direkt till våra makthavare ökar verkligen intresset och leder till ökat engagemang för internationell politik, säger Henrik Faming, gymnasielärare vid af Chapmangymnasiet.

- Vi är väldigt glada att erbjuda elever på Europaparlamentets ambassadörsskolor denna unika möjlighet att få ställa frågor och träffa ledande beslutsfattare på EU-nivå, säger Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige.

Dag: Fredag 29 januari

Tid: 10.00–10.45  Frågestund med EU-ministern

11.00–11.45  Frågestund med Europaparlamentarikerna

Moderator: Markus Bonekamp, Europaparlamentets kontor i Sverige

Plats: Europaparlamentets Facebooksida och af Chapmangymnasiet

Bakgrund

Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram (EPAS) lanserades i februari 2017 och verkar för att sprida kunskap om EU och europeisk parlamentarisk demokrati bland lärare och elever på högstadie- och gymnasieskolor, runt om i Sverige. af Chapmangymnasiet är en av 66 skolor i Sverige. EPAS skolor finns i alla EU:s 27 medlemsländer, totalt cirka 1 500 skolor. 

Nyckelord

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Debatt om flyktingsituationen på Kanarieöarna1.3.2021 13:42:39 CETPressmeddelande

Antalet migranter som tar sig till Kanarieöarna tiodubblades förra året. Hur ser situationen ut och vad kan EU göra för att hjälpa dem? Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för migration, Ángel Víctor Torres, Kanarieöarnas president och representanter för organisationen Spanish Commission for Refugees gästar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor idag, måndag, kl.16.50–18.20.

Utfrågning om aborträtten i Polen24.2.2021 13:02:40 CETPressmeddelande

I Polen har det styrande partiet Lag och Rättvisa fört en lång kamp mot aborträtten. Den nya kritiserade abortlagen och rättsstatsprincipen står på agendan när Europaparlamentet idag kl. 13.45–15.15 frågar ut Helena Dalli, EU-kommissionär för jämlikhet, Andrzej Sadoś, Polens ambassadör till EU samt Marta Lempar, en av grundarna till ”Polska kvinnostrejken” och andra representanter från civilsamhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum