Konkurrensverket

Karolinska institutet gjorde en otillåten direktupphandling

Dela

Karolinska institutet har genomfört en otillåten direktupphandling av molekylärbiologiska produkter. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att Karolinska institutet ska dömas att betala 8 000 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Efter att Konkurrensverket fick in ett tips inleddes en undersökning av Karolinska institutets inköp av molekylärbiologiska produkter. Tidigare har sådana inköp omfattats av ramavtal. Trots att ramavtal löpt ut, och utan att ett nytt korrekt upphandlat avtal har funnits på plats, har Karolinska institutet ändå köpt in molekylärbiologiska produkter.

– Om offentliga inköp inte konkurrensutsätts genom ett öppet anbudsförfarande går man miste om möjligheten att göra den bästa affären till de bästa villkoren, säger Rikard Jermsten, Konkurrensverkets generaldirektör.

– Det ställs höga krav på en upphandlande myndighets planering och organisation. Brister i den planeringen gör det inte möjligt att direktupphandla på ett otillåtet sätt.

Värdet av den otillåtna direktupphandlingen beräknas till drygt 126 000 000 kronor.

– Inköpen i detta ärende har skett utan öppenhet, vilket gör dem svåra att upptäcka. Alla former av tips och information om misstänkta överträdelser av upphandlingslagarna är därför viktiga för oss i vårt tillsynsarbete, säger Rikard Jermsten.

Konkurrensverket kräver nu att Förvaltningsrätten i Stockholm dömer Karolinska institutet att betala böter/upphandlingsskadeavgift på åtta miljoner kronor.

För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Johan Johansson, föredragande jurist, tfn 08-700 15 46

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum