Dramaten

Karolinska Institutet gör forskningsprojekt om teatern som bidragande faktor till social hållbar utveckling

Dela

För att ta reda på om en scenkonstnärlig aktivitet kan betraktas som hälsofrämjande och bidra till social hållbarhet inleder Karolinska Institutet ett samarbete med Dramaten där hjärtaktivitet kommer att mätas på skådespelare och publik i några av vårens föreställningar av Jan Waldekranz’ nyskrivna pjäs De andra .

De andra är en nyskriven pjäs av Jan Waldekranz med premiär den 24 januari 2018.
Pjäsen skildrar utanförskap, frågor om tillit och medkänsla – faktorer som är viktiga för
utvecklingen av social hållbarhet i samhället. I rollerna ser vi Jan Waldekranz och Electra Hallman.

I samarbete med Karolinska Institutet och Centrum för Social Hållbarhet (CSS) kommer
Dramaten att vara delaktig i ett forskningsprojekt där effekter av och på publiken kommer att utvärderas. Frågan projektet ställer sig är om och i så fall på vilket sätt man kan betrakta scenkonstnärlig aktivitet som hälsofrämjande och som bidragande faktor till social hållbarhet.

Initiativtagare till samarbetet är Eva Eriksson, framtidsanalytiker och CEO, EQ Accelerator:
– I flera år arbetade jag med hållbar stadsutveckling där social hållbarhet var det svåraste att konkretisera. Karolinska Institutet tillsammans med Dramaten kan på detta sätt bidra till en större förståelse för en global och komplex samhällsfråga.

Genom att mäta hjärtaktivitet, känslor av flow och pro-sociala attityder i samband med
pjäsen De andra kommer vi att kunna få veta mer om teater kan påverka både
skådespelarnas och publikens känsla av flow, pro-sociala attityder och viljan att göra gott. Mätningar kommer att göras under några av föreställningarna på skådespelarna och frivilligt och slumpmässigt utvalda personer i publiken. Information om vilka datum mätningarna görs kommer i förväg att kommuniceras till publiken.

– Teatern kan ha en större roll i samhället än vad den har idag.  Därför känns samarbetet med Karolinska Institutet extra spännande, säger Jan Waldekranz.

– Det är en viktig kunskap om vi kan se scenkonst som en del av utvecklingen av ett socialt hållbart samhälle. Pjäsen De andra kommer dessutom att inspirera till samtal, säger medicine doktor Eva Bojner Horwitz, kulturhälsoforskare och ansvarig för projektet.

Forskare från Karolinska Institutet engagerade i projektet är Töres Theorell, Walter Osika,Fredrik Ullén, Laszlo Harmat och Eva Bojner Horwitz.

För mer information:
Lena Törner
Tf pressansvarig
0703-72 61 47
lena.torner@dramaten.se

Eva Bojner Horwitz, Karolinska Institutet, eva.bojner.horwitz@ki.se   070-586 36 94
Eva Eriksson, EQ Accelerator, eva.eriksson@eqaccelerator.com   0735-11 11 27

Nyckelord

Kontakter

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum