Resia AB

Karpathos är svenskarnas nya sommarfavorit

Dela

Mallis, Kreta och Rhodos i all ära men det resmål som ökat mest i sommar är den vackra och relativt okända grekiska ön Karpathos. På chartertopplistan har Karpathos ökat med +27 % jämfört med samma period förra året. En ännu tydligare ökning syns på topplistan över sista minuten-resmål. Här har bokningarna nästan dubblerats med en ökning på hela + 92 % jämfört med sommaren 2018.

I en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Resia svarade nästan en tredjedel* att det är viktigt för dem att upptäcka nya platser och få nya intryck. Trots att Karpathos inte är ett nytt resmål är det få svenskar som tidigare besökt ön. Att så många nu fått upp ögonen för den charmiga ön är ett tecken på att man är redo att se mer av Grekland än enbart Kreta, Rhodos och de mer kända öarna.

– Under hela försommaren har vi sett Karpathos klättra på listorna. Jag tycker det är superkul att svenskarna ser sig om efter nya uppleveler och platser. Det är lätt att bli bekväm och återvända till samma plats år efter år. Att det är just Karpathos som lockar svenskarna i år tror jag dels beror på att man vill uppleva det genuina Grekland, att inte bara se det som byggts upp för turisterna. Man vill umgås med lokalbefolkningen och upptäcka deras smultronställen – inte det som många andra svenskar besökt år efter år eller som beskrivits i guideböcker sedan länge, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia

Kombinera med andra öar

Karpathos ligger i ö-gruppen Dodekanisos mellan Kreta och Rhodos, i den södra delen av Egeiska havet. Med sitt utmärkta läge är det smidigt att båtluffa och kombinera Karpathos med några av de andra öarna i närheten. En populär kombination brukar vara Rhodos, Tilos, Kos och Karpathos. En perfekt mix av stadspuls, mysiga gränder, naturupplevelser och aktiviteter som vandring och snorkling.

Karpathos – Grekland på riktigt

Karpathos erbjuder en genuin och äkta grekisk atmosfär som många större grekiska öar till viss del förlorat. Öns natur är vacker med djupa dalar och höga berg – utmärkt för vandringsturer och andra aktiva alternativ. Den grekiska maten smakar om möjligt ännu godare här och utsikten över det kristallklara vattnet är slående. Ön passar även utmärkt för att hyra en bil och upptäcka små mysiga fiskebyar och häpnadsväckande utsiktsplatser. Här finns även många fina ständer, stora som små, där semesterorten Amopi lockar många barnfamiljer med sina långgrunda stränder. Öns största stad Pigadia, även kallad Karpathos stad, erbjuder en trevlig hamnpromenad och mysiga restauranger. Föredrar man små mysiga fiskebyar är Lefkos på öns västra kust att rekommendera.

Anrik historia

Karpathos historia är verkligen anrik och precis som Kreta var ön bebodd av minoerna för 4000 år sedan. Den mest sevärda historiska platsen på Karpthos är byn Olympos i norr. Här ligger färgglada hus utspridda på bergstoppen och många av de gamla charmiga traditionerna lever ännu kvar i byn. Många beskriver platsen som ett levande folkmuseum med sin alldeles egna unika grekiska dialekt och med sina färgglada folkdräkter. Olympos byggdes högt uppe i bergen redan under 700 - 900-talet för att skydda lokalbefolkningen mot pirater som fanns nere i Karpathos stad.

Bästa priserna till Karpathos just nu

Priser på resor ändras snabbt beroende på efterfrågan för tillfället. Regnar det hemma brukar priserna höjas, och skiner solen brukar priserna vara mer stabila.

De bästa priserna till Karpathos i sommar** ligger just nu på följande:

-          3 -stjärnig charter, 1 vecka, avresa 15 augusti, från 2998 kronor/person

-          4-stjärnig charter, 1 vecka, avresa 15 augusti, från 4348 kronor/person

-          5-stjärnig charter, 1 vecka, avresa 29 augusti, från 8348 kronor/person

-          Sista minuten endast flyg, avresa 20 juli, från 2999 kronor/person

-          Sista minuten endast flyg, avresa 16 augusti, från 650 kronor/person

-          Sista minuten ospecificerat boende, avresa 20 juli, från 4899 kronor/person

-          Sista minuten specificerat boende, avresa 31 juli, från 5275 kronor/person

-          Sista minuten specificerat boende, avresa 28 augusti, från 3075 kronor/person

Klicka här för mer info om Karpathos.

 *SIFO-undersökningen gjordes i april 2019 på uppdrag av Resia i samband med den årliga trendrapporten – Resiabarometern. Totalt gjordes 1120 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i ålder 15 till 79 år. Rapporten går att läsa här: https://www.resia.se/resiabarometern-2019

** Priser framtagna 2019-07-02.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Ansvarar för kommunikationen inom Resia Semester. Kontakta mig för frågor gällande semesterresor för privatpersoner.

070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Bali, Albanien och Krakow lockar många svenskar15.7.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Vi är mitt uppe i högsommaren och vädret bjuder på en härlig mix av sol, vind och regn. Svenskarnas sug efter resor är stort och några av resmålen som toppar listorna just nu är bland annat Bali, Krakow och Albanien. En trend som märks tydligt i sommar är att svenskarna bokar sista minuten-resor i högre utsträckning då många fortfarande inväntar en repris på förra årets hetta här hemma och inte vill boka upp sig för lång tid innan.

Hit reser svenskarna just nu– stora ökningar på topplistorna8.7.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Vi är mitt uppe i sommaren och för många svenskar är det här semesterns allra första lediga dag. Då sommarvädret i år inte riktigt går att jämföra med sommaren 2018 bokas det en hel del resor just nu och det är flera spännande resmål som syns på topplistorna – såväl långväga som platser i Europa. För resor med avresa under vecka 28 syns ökningar till bland annat Krakow (+136 %), Denpasar (+104 %) och New York (+81 %).

Resia Travel Group erbjuder sommarens hetaste tåglinje27.6.2019 12:25:08 CESTPressmeddelande

Årets mest uppmärksammade transportsätt är definitivt tåget. Flygskammen ersattes med smygflygandet och har nu gått över i något som många kallar tågskryt. Skryt eller inte – tåg är ett fantastiskt transportmedel och för att matcha kundernas efterfrågan satsar nu Resia Travel Group på ett samarbete med North of England City Experience där man på ett enkelt och hållbart sätt kan upptäcka Englands norra delar.

Svenska damernas framgångar i VM lockar svenskar till Frankrike26.6.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Svenska damlandslaget stod för en fantastisk prestation i måndags kväll och är nu klara för kvartsfinal mot Tyskland på lördag. Intresset för damlandslaget har exploderat och i media och sociala medier kan man se hur mer eller mindre kända svenskar visar sitt stöd. Det är inte bara hemifrån som man visar sitt stöd – flygbokningarna till Paris har ökat med hela + 42 % sedan matchen mot USA förra torsdagen.

Hälften av skåningarna har inget behov av att vara bortkopplade på semestern20.6.2019 10:32:27 CESTPressmeddelande

Många skåningar har en nära relation med sin mobil och ökad skärmtid kryper allt längre ner i åldrarna. Frågan är hur mycket tid skåningarna egentligen lägger på sina skärmar? Använder man sina telefoner, ipads och laptops mer eller mindre under semestern jämfört med i vardagen? I en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Resia överraskade skåningarnas svar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum