Resia AB

Karpathos är svenskarnas nya sommarfavorit

Dela

Mallis, Kreta och Rhodos i all ära men det resmål som ökat mest i sommar är den vackra och relativt okända grekiska ön Karpathos. På chartertopplistan har Karpathos ökat med +27 % jämfört med samma period förra året. En ännu tydligare ökning syns på topplistan över sista minuten-resmål. Här har bokningarna nästan dubblerats med en ökning på hela + 92 % jämfört med sommaren 2018.

I en SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Resia svarade nästan en tredjedel* att det är viktigt för dem att upptäcka nya platser och få nya intryck. Trots att Karpathos inte är ett nytt resmål är det få svenskar som tidigare besökt ön. Att så många nu fått upp ögonen för den charmiga ön är ett tecken på att man är redo att se mer av Grekland än enbart Kreta, Rhodos och de mer kända öarna.

– Under hela försommaren har vi sett Karpathos klättra på listorna. Jag tycker det är superkul att svenskarna ser sig om efter nya uppleveler och platser. Det är lätt att bli bekväm och återvända till samma plats år efter år. Att det är just Karpathos som lockar svenskarna i år tror jag dels beror på att man vill uppleva det genuina Grekland, att inte bara se det som byggts upp för turisterna. Man vill umgås med lokalbefolkningen och upptäcka deras smultronställen – inte det som många andra svenskar besökt år efter år eller som beskrivits i guideböcker sedan länge, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia

Kombinera med andra öar

Karpathos ligger i ö-gruppen Dodekanisos mellan Kreta och Rhodos, i den södra delen av Egeiska havet. Med sitt utmärkta läge är det smidigt att båtluffa och kombinera Karpathos med några av de andra öarna i närheten. En populär kombination brukar vara Rhodos, Tilos, Kos och Karpathos. En perfekt mix av stadspuls, mysiga gränder, naturupplevelser och aktiviteter som vandring och snorkling.

Karpathos – Grekland på riktigt

Karpathos erbjuder en genuin och äkta grekisk atmosfär som många större grekiska öar till viss del förlorat. Öns natur är vacker med djupa dalar och höga berg – utmärkt för vandringsturer och andra aktiva alternativ. Den grekiska maten smakar om möjligt ännu godare här och utsikten över det kristallklara vattnet är slående. Ön passar även utmärkt för att hyra en bil och upptäcka små mysiga fiskebyar och häpnadsväckande utsiktsplatser. Här finns även många fina ständer, stora som små, där semesterorten Amopi lockar många barnfamiljer med sina långgrunda stränder. Öns största stad Pigadia, även kallad Karpathos stad, erbjuder en trevlig hamnpromenad och mysiga restauranger. Föredrar man små mysiga fiskebyar är Lefkos på öns västra kust att rekommendera.

Anrik historia

Karpathos historia är verkligen anrik och precis som Kreta var ön bebodd av minoerna för 4000 år sedan. Den mest sevärda historiska platsen på Karpthos är byn Olympos i norr. Här ligger färgglada hus utspridda på bergstoppen och många av de gamla charmiga traditionerna lever ännu kvar i byn. Många beskriver platsen som ett levande folkmuseum med sin alldeles egna unika grekiska dialekt och med sina färgglada folkdräkter. Olympos byggdes högt uppe i bergen redan under 700 - 900-talet för att skydda lokalbefolkningen mot pirater som fanns nere i Karpathos stad.

Bästa priserna till Karpathos just nu

Priser på resor ändras snabbt beroende på efterfrågan för tillfället. Regnar det hemma brukar priserna höjas, och skiner solen brukar priserna vara mer stabila.

De bästa priserna till Karpathos i sommar** ligger just nu på följande:

-          3 -stjärnig charter, 1 vecka, avresa 15 augusti, från 2998 kronor/person

-          4-stjärnig charter, 1 vecka, avresa 15 augusti, från 4348 kronor/person

-          5-stjärnig charter, 1 vecka, avresa 29 augusti, från 8348 kronor/person

-          Sista minuten endast flyg, avresa 20 juli, från 2999 kronor/person

-          Sista minuten endast flyg, avresa 16 augusti, från 650 kronor/person

-          Sista minuten ospecificerat boende, avresa 20 juli, från 4899 kronor/person

-          Sista minuten specificerat boende, avresa 31 juli, från 5275 kronor/person

-          Sista minuten specificerat boende, avresa 28 augusti, från 3075 kronor/person

Klicka här för mer info om Karpathos.

 *SIFO-undersökningen gjordes i april 2019 på uppdrag av Resia i samband med den årliga trendrapporten – Resiabarometern. Totalt gjordes 1120 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i ålder 15 till 79 år. Rapporten går att läsa här: https://www.resia.se/resiabarometern-2019

** Priser framtagna 2019-07-02.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Ansvarar för kommunikationen inom Resia Semester. Kontakta mig för frågor gällande semesterresor för privatpersoner.

070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Hit reser svenskarna i jul30.9.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Allt fler svenskar väljer att fly julstressen och firar istället jul tillsammans med nära och kära på en solig strand, ett böljande hav eller en gnistrande alptopp. Med tanke på hur få semesterdagar man behöver offra för en riktigt lång ledighet i år har man alla möjligheter i världen att ta en välförtjänt paus från alla måsten. Långväga resmål ökar stort och julens hetaste storstad koras. Hit reser svenskarna i jul.

Spännande nykomlingar bland svenskarnas vinterfavoriter3.9.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Augusti är förbi och med den även sommarvärmen. Många svenskar längtar tillbaka till värmen och ser därför till att solsäkra vinterns semester redan nu. Bland vinterns resmål syns ökningar till bland annat Bangkok (+16 %), Sydney (+12 %) och Denpasar (+58 %). Bland charterresmålen är det störst ökningar till spännande resmål utanför topp tio som bland annat Goa (+200 %) och Banjul (+10 %). Även Larnaca ökar i popularitet bland svenskarna (+39 %).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum