Norrköpings kommun

Kartläggning av brottslighet inom näringslivet

Dela

Nu ska Norrköpings kommun tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige kartlägga brottslighet och otrygghet inom näringslivet. En enkät kommer att skickas ut till alla företag i kommunen, och resultatet kommer att ligga till grund för planering och samordning av lämpliga insatser.

– Vi ser tyvärr att brottsligheten blivit ett allt större problem för många företag, och brott mot företag har konsekvenser både för den enskilde företagaren och för villkoren för företagande och ekonomisk verksamhet. Norrköping har många redan etablerade företag och många etableringar på gång så det är oerhört viktigt att vi motverkar brottsligheten så att man känner sig trygg med att förlägga sin verksamhet i Norrköping, säger kommundirektör Anna Thörn.

Enkäten Företagens trygghetsundersökning (FTU) kommer att skickas ut till alla företag i Norrköping, och den kommer också gå att svara på digitalt via en QR-kod.
Formuläret består av fyra delar:

  • Företagets bakgrund
  • Oron att utsättas för brott
  • Utsattheten för brott
  • Konsekvenser av oro och brott

– Arbetet för ökad trygghet är högt prioriterat i Norrköpings kommun, och vi har flera trygghetsskapande insatser. Ett exempel är arbetsmetoden Effektiv samordning för trygghet (EST), där vi tillsammans med bland annat polisen och fastighetsbolag samverkar för att minska och förebygga brott och att öka tryggheten i flera områden i kommunen. Jag ser det som en självklarhet att vi också arbetar förebyggande vad gäller brottsligheten inom näringslivet. Vi behöver göra en noggrann kartläggning för att vända trenden, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

– För polisen är det viktigt att vi är en god samverkanspartner. Polisen leder det brottsförebyggande arbetet, men det är i samverkan vi når störst effekt. Gör vi det bra tillsammans så påverkar det den upplevda tryggheten i positiv riktning, säger Peter Wahlberg, polisområdeschef.

Resultaten av undersökningen kommer att presenteras under en pressträff längre fram i vår.

Kontakt:
Anna Thörn
Titel: kommunidrektör
Telefon: 0730-20 20 36

Olle Vikmång (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0730-20 20 36

Jacob Ämtvall
Titel: Stiftelsen Tryggare Sverige
Telefon: 0723-31 29 20

___________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum