Järfälla Kommun

Kartläggning och åtgärdsplan ska ge tryggare bostadsområden i Järfälla

Dela

I ett nytt samarbete mellan Järfälla kommun och stiftelsen Tryggare Sverige ska tre bostadsområden i Järfälla kartläggas utifrån ett trygghetsperspektiv. Arbetet ska mynna ut i en konkret åtgärdsplan för att minska brottsligheten och öka tryggheten i respektive område. Insatsen ingår som en del i 77-punktersprogrammet för ökad trygghet i Järfälla.

– Ingen del av vårt Järfälla ska finnas med på listan över utsatta områden. Vi fortsätter att prioritera insatser som bidrar till att människor känner sig trygga här, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

I kartläggningen undersöks bland annat i vilken utsträckning utformningen av den fysiska miljön bidrar till uppkomsten av brott och otrygghet.

– Det är en högt prioriterad fråga att dessa områden ska lämna polisens lista för utsatta områden. Att stärka tryggheten i dessa områden är en av de enskilt viktigaste faktorerna för att vi ska kunna förbättra integrationen i kommunen och det ligger helt i kommunens strategi för omklassificering, säger Aphram Melki (C), kommunalråd och ordförande i utskottet för miljö och socialhållbarhet.

Delar som ingår i kartläggningen:

  • Analys av relevant statistik

  • Intervjuer med nyckelpersoner

  • Trygghetsbesiktningar

  • Workshop med relevanta aktörer

  • Ta fram åtgärdsplan

Aktuella områden

Kartläggningen avser tre bostadsområden i Järfälla, varav två av dem idag är med på Polisens lista över utsatta områden. De tre aktuella områdena är Sångvägen och Söderhöjden/Tallbohov i Jakobsberg samt Termovägen i Kallhäll.

Andra trygghetsskapande insatser

Under året har flera trygghetsskapande insatser genomförts. Bland annat har en trygghetslokal har etablerats i centrala Jakobsberg, mobila väktare ronderar kommunen och trygghetskameror har monterats i Jakobsbergs centrum. Dessutom finns numera ett trygghetnummer som Järfällaborna kan ringa om de känner oro eller upplever en osäker situation.

Nyckelord

Kontakter

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande

Emma Feldman är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Järfälla. Presskontakt via John Backvid, 08-580 286 51.

Tel:08-580 286 51

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden
och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler
besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Serneke och Järfälla avtalar om stadsutveckling med idrott och kultur i centrum15.12.2020 07:15:00 CETPressmeddelande

Järfälla kommun och Serneke tecknar köpe- och exploateringsavtal för utveckling av sju kvarter om totalt 130 000 kvm BTA i Barkarby. Serneke planerar för en blandstad med stort inslag av idrott och kultur med Stockholmregionens första skidslinga inomhus i kombination med kontor, hotell, konferens, bostäder, handel och service. Kvarteren ligger i direkt anslutning till Barkarby station, ett av Stockholmsregionens största framtida trafiknav.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum