
Kartläggning: Stora regionala skillnader i screening för tjock- och ändtarmscancer
Socialstyrelsen rekommenderade 2014 Sveriges regioner att kalla personer 60-74 år till screening för tjock- och ändtarmscancer. Men Cancerfondens kartläggning visar på stora regionala skillnader – Stockholm och Gotland skickade ut de första kallelserna redan 2009, jämfört med majoriteten av regionerna som börjat kalla de första åldersgrupperna mer än 10 år senare.

Varje år drabbas cirka 7 000 personer av tjock- och ändtarmscancer i Sverige. Det är den cancerform som orsakar fjärde flest cancerrelaterade dödsfall i landet. Om upptäckten sker tidigt genom screening av alla män och kvinnor i åldern 60-74 år skulle omkring 300 liv kunna räddas årligen. Förutom att färre avlider skulle det även innebära att färre patienter drabbas av allvarlig sjukdom och onödigt lidande. Redan 2014 rekommenderade därför Socialstyrelsen samtliga regioner att kalla personer 60-74 år till screening vartannat år. Men Cancerfondens kartläggning visar på ett långsamt införande och stora regionala skillnader.
- Det är oacceptabelt att möjligheten till tarmcancerscreening skiljer sig åt i olika delar av landet när vi vet hur centralt det är för att upptäcka cancer och sätta in behandling i tid. Att vi har så stora regionala skillnader trots att Socialstyrelsens rekommendation kom 2014, kan inte ses som annat än ett misslyckande, säger Ulrica Sundholm, chef för kunskap och stöd på Cancerfonden
14 års skillnad i genomförande
Det är upp till varje enskild region att se till att screeningprogrammen genomförs. Enligt Cancerfondens kartläggning är det bara Stockholm och Gotland som varit igång med screening av de första åldersgrupperna för tarmcancer innan eller sedan Socialstyrelsens rekommendation 2014. Resterande regioner har av olika skäl börjat kalla vissa åldersgrupper, men inte alla, som tidigast sju år efter Socialstyrelsens rekommendation.
Det tar dessutom olika lång tid för regionerna från att de börjar införa screeningprogrammet till att de har kapacitet att kalla samtliga i den rekommenderade åldersgruppen. De regioner som är snabbast på att nå full kapacitet är bland annat Dalarna (2021-2024), Gävleborg (2022-2025) och Västerbotten (2022-2025). I Västra Götaland kommer screeningprogrammet vara utbyggt först 2028, enligt tillgängliga uppgifter. Det innebär att det kommer ha tagit hela 14 år från det att Socialstyrelsen rekommenderade alla regioner att införa programmet 2014 till att det blir verklighet i hela Sverige.
- Det är glädjande att många regioner nu äntligen är igång, det kommer både rädda liv och minska personligt lidande. Men det måste finnas förutsättningar att mycket snabbare införa nya screeningprogram och följa rekommendationer som kommer framöver. Menar våra beslutsfattare allvar med en jämlik cancervård anser vi att man måste ta ett nationellt ansvar för att de nationella screeningprogrammen införs och efterlevs på samma villkor i hela landet. Istället för som nu, när det är upp till varje enskild region, säger Ulrica Sundholm.
Så gjordes kartläggningen
Kartläggningen är gjord genom angivna uppgifter från respektive region, antingen genom offentligt tillgänglig information eller i direkt kontakt med regionen. Underlaget för kartläggningen finns bifogat i detta pressmeddelande.
Socialstyrelsens rekommendation
Screening för tjock- och ändtarmscancer - Rekommendation och bedömningsunderlag (socialstyrelsen.se) (https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-screeningprogram/2014-2-31.pdf)
Mer om screening tjock-och ändtarmscancer
Screening tjock-och ändtarmscancer - vad är det | Cancerfonden (https://www.cancerfonden.se/om-cancer/undersokningar/screening-for-tjock-och-andtarmscancer)
Kontakter
För mer information kontakta: Ahmad Abdelrahman Kommunikationsstrateg +46 70 - 354 45 72 ahmad.abdelrahman@cancerfonden.se
Bilder

Dokument
Om

Cancerfonden är en ideell organisation med tre viktiga uppgifter: att stödja och samordna cancerforskning, att informera om cancer och att ge stöd för utveckling av nya metoder i vården av cancersjuka.
Genom olika former av gåvor från privatpersoner och företag är Cancerfonden den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Cirka 400 forskningsprojekt finansieras via Cancerfonden varje år. Cancerfonden har inga statliga bidrag.
cancerfonden.se
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Sverige långt ifrån målen för väntetider inom cancervården4.7.2022 08:22:00 CEST | Pressmeddelande
Nationella standardiserade vårdförlopp för cancer infördes 2015 för att korta väntetiderna inom cancervården och för att ge en likvärdig vård i hela landet. Men trots det är efterlevnaden av målet för väntetiderna låg – under de senaste fem åren har uppfyllelsen av de nationella målen endast förbättrats marginellt. År 2021 fick inte ens hälften av patienterna i förloppen vård inom utsatt tid.
Nu peakar svenskarnas Googlesök på hudcancer25.5.2022 10:48:00 CEST | Pressmeddelande
I takt med att det blir varmare går svenskars Googlesökningar på hudcancer kraftigt upp, med en topp i maj och juni. För att uppmärksamma våra solvanor och vikten av att skydda sig från solen, designar nu modeföretagen HOPE och Nividas en solhatt respektive solglasögon där 10% av försäljningen går till Cancerfonden.
HOPE och Nividas designar solhatt och solglasögon till förmån för Cancerfonden25.5.2022 08:41:00 CEST | Pressmeddelande
I takt med att det blir varmare går svenskars Googlesökningar på hudcancer kraftigt upp, med en topp i maj och juni. För att uppmärksamma våra solvanor och vikten av att skydda sig från solen, designar nu modeföretagen HOPE och Nividas en solhatt respektive solglasögon där 10% av försäljningen går till Cancerfonden.
Göran Hägglund vald till ny ordförande för Cancerfonden20.5.2022 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Göran Hägglund valdes idag till ny ordförande för Cancerfonden. Den tidigare socialministern efterträder Wanja Lundby-Wedin som lämnar sitt uppdrag efter nio år.
Hudcancerfallen fortsätter öka – åtgärder behövs mot skadlig solexponering26.4.2022 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet fall av hudcancerformen malignt melanom har ökat under lång tid. Att skydda sig mot solen för att minska risken för hudcancer är därför viktigt. Trots det saknar Sverige politik som förebygger skadlig solexponering, visar Cancerfondsrapporten 2022.