Stockholms stad

Katarina Taikon-priset 2018 tilldelas Barnrättsbyrån och Föreningen Förintelsens överlevande

Dela

För tredje året i rad delar Stockholms stad ut Katarina Taikon-priset som hyllar insatser för mänskliga rättigheter.

Katarina Taikon-priset instiftades år 2015 av Stockholms stad. Prissumman är 100 000 kronor och priset ska uppmärksamma och belöna de människorättsförsvarare som genom sitt arbete främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

Priset delas ut vid en ceremoniell lunch för inbjudna gäster i Stockholms stadshus den 3 oktober – det datum då Katarina Taikons bok ”Zigenerskan” utkom 1963. Juryn leds av Sissela Nordling Blanco, ordförande för kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter.

Juryns motivering till att priset tilldelas Barnrättsbyrån
Barnrättsbyrån finns för de barn och ungdomar som faller igenom samhällets skyddsnät. Genom sina unika arbetsmetoder i en trygg miljö får de barn att känna sig lyssnade på. Barnrättsbyråns utgångspunkt är att barnets problem inte är skapade av barnet själv, de är skapade av samhällets brister i att se och respektera barn. De som vänder sig till Barnrättsbyrån är ofta samhällets mest utsatta – barn på institution, på flykt, i hemlöshet. Barnrättsbyrån arbetar för deras rättigheter på samma sätt som Katarina Taikon stod på barnens sida när ingen annan fanns där.

Juryns motivering till att priset tilldelas Föreningen Förintelsens överlevande
Genom att förmedla vittnesmål från Förintelsen i Sveriges skolor stärker Föreningen Förintelsens överlevande vårt kollektiva minne kring ett av de värsta brotten mot mänskligheten. I en tid när nazistiska rörelser återigen är på frammarsch är föreningens arbete för att verka mot förnekandet av Förintelsen, mot nynazism, antisemitism och främlingsfientlighet oumbärligt. När allt färre överlevande själva kan berätta är föreningens arbete avgörande för att minnet av Förintelsen ska leva vidare och kunskap nå nya generationer.

Läs mer om priset och tidigare års pristagare på www.stockholm.se/taikon

Möjlighet till intervjuer
Efter prisceremonin har media möjlighet att ställa frågor till pristagarna. Pressträffen äger rum den 3 oktober klockan 13.40 i Stadshuset, Ragnar Östbergs plan 1. Vänligen anmäl deltagande till Kristoffer Bengtsson (kontaktuppgifter nedan).

Kontakter

Information om juryns arbete:
Lisa Eriksson, Politisk sekreterare för Fi, Stockholms stad
lisa.eriksson@stockholm.se, 076 122 91 74

Information om ceremonin:
Kristoffer Bengtsson, Kansliet för mänskliga rättigheter, stadsledningskontoret
kristoffer.bengtsson@stockholm.se, 08 508 29 612

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholms stads Yrkeshögskola Frans Schartaus Handelsinstitut växer inom hotellnäring samt filmproduktion29.1.2019 14:03:05Pressmeddelande

Frans Schartaus Handelsinstitut bedriver eftergymnasiala yrkeshögskoleutbildningar sedan 1865 och fick idag förtroendet att fortsätta erbjuda utbildningarna Läkemedelstekniker samt Projektledning: Hållbara Möten & Event som båda var uppe för omsök. Schartau beviljades därtill även starttillstånd för två helt nya utbildningar, Shiftleader Hotell samt Produktionsledare för spelfilm och tv-drama.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum