Stockholms stad

Katarina Taikon-priset 2019 till Gunilla Lundgren

Dela

Katarina Taikon-priset uppmärksammar och belönar människorättsförsvarare som genom sitt arbete stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad. Årets pristagare är författaren Gunilla Lundgren.

– Årets pristagare ger utrymme för många olika röster som oftast inte hörs, och i de flesta fall med utgångspunkt i barnens egna berättelser, med stor respekt för deras tankar och synpunkter. Vår pristagare har ett stort engagemang som sträcker sig långt bortom Sveriges gränser, och hon har en stark tro på litteraturens kraft i samhället, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd med ansvar för stadens arbete med nationella minoriteter och urfolk.

Juryns motivering:
Gunilla Lundgren har alltid barnet i centrum och verkar därmed i Katarina Taikons anda. Med stort hjärta och med ett nationsövergripande arbetssätt har Gunilla Lundgren berikat de berättelser och livserfarenheter som unga människor har. Hon öppnar dörrar som få och ser till att vi får ta del av den mångfald av språk och identiteter som finns i vår stad och i vårt land. Hon har också sett till att Nobelpristagarna i litteratur träffat barn i Rinkeby under nobelveckan – något som uppskattats av barnen och inte minst av nobelpristagarna. För många av nobelpristagarna har mötet med barnen varit en höjdpunkt under deras vistelse i Stockholm. Gunilla Lundgren har också utifrån sin gedigna kunskap om romers livsvillkor ur ett historiskt och nutida perspektiv tagit sig an flera berättelser med romska barn i centrum. Nu senast med Pippi Långstrump, en romsk flicka som bor i Rinkeby.

Juryn för Katarina Taikon-priset består av:
• Angelica Ström (dotter till Katarina Taikon)
• Thomas Hammarberg (före detta diplomat, EU-kommissionär för mänskliga rättigheter, FN-rådgivare med mera)
• Madeleine Kaharascho Fridh (FI)
• Birgitta Rydell (L)
• Katarina Luhr (miljö-och klimatborgarråd, MP)

Katarina Taikon-priset delades ut vid en ceremoniell lunch i Stockholms stadshus den 3 oktober – som även var datumet då Katarina Taikons bok ”Zigenerskan” utkom 1963.

Katarina Taikon-priset instiftades år 2015 av Stockholms stad och delas i år ut för fjärde gången. Prissumman är 100 000 kronor. Priset delas ut årligen till privatpersoner eller organisationer.

Läs mer om priset och tidigare års pristagare

Kontakter

Jennie Åkerlind
Stadsledningskontoret
E-post: jennie.akerlind@stockholm.se
Telefon: 08 508 293 20

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum