Kebony

Kebony ramar in hållbar oas i Norge

Dela

Två konstnärers vision blir ett innovativt hem

Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal

Omgivet av oländig terräng och klipplandskap på ön Skåtøy i Norge ligger ett anmärkningsvärt sommarställe, byggt av två konstnärer med en vision om att skapa en innovativ och rofylld oas. Kebony har en utformning som gör att det passar perfekt för att på ett naturligt sätt smälta in i den nordiska miljön och valdes för att klä in fastigheten utvändigt, för att skapa ett vackert och hållbart hem som på ett finkänsligt sätt är inlemmat i det grovhuggna landskapet.

Den unika byggnaden, med det passande namnet House on an Island, förenar en komplex timmerfasad med delade plan i betong invändigt. Medan betonggolven skapar en mjuk övergång mellan husets inre och de omgivande klipporna, knyter det mustiga Kebony-virke som använts byggnaden samman med de omgivande träd som finns på den skandinaviska ön. Under kommande år kommer Kebonys mörkbruna toner att börja övergå i en silvergrå nyans som matchar Skåtøys rustika charm.

Designuppdraget för byggnaden invändigt bestod i att skapa ett rum för båda konstnärerna som är lämpat för eftertanke och arbete, långt från störande faktorer. Det välrenommerade arkitektkontoret Atelier Osloskapade en ruinliknande struktur inom huset, som omfattar ett vardagsrum med öppen planlösning, kök, öppen spis och ett mikro-mellanplan. Det gallerliknande ramverket i Kebony-trävirke samverkar med de långa inglasade väggarna för att sprida solljuset inne i huset och skapa en naturlig och rofylld miljö som ägarna kan njuta av året runt.

Kebonys revolutionerande teknik har utvecklats i Norge och är en miljövänlig process som modifierar barrträ framställt på hållbart sätt genom att värma träet med furfurylalkohol – en biprodukt från lantbruk. Genom att polymerisera träets cellväggar får barrträet beständigt samma egenskaper som hårda tropiska träslag, som hög hållbarhet, hårdhet och dimensionsstabilitet. Kebonys förmåga att stå emot alla väderförhållanden gjorde det till det idealiska materialet för utvändig inklädnad av projektet på ön.

Thomas Liu, arkitekt hos Atelier Oslo, kommenterar: – Vi hade glädjen att få jobba med detta projektuppdrag, som gav oss möjlighet att skapa en byggnad som vi är oerhört stolta över. Kebony är det perfekta valet för detta projekt, eftersom det lämpar sig för lika väl för fönsterkarmarna som för solskyddsstrukturen. Vi är fantastiskt nöjda med slutresultatet, som vi hoppas fortsatt ska utgöra en fridfull miljö för våra konstnärer.

Mette Valen, säljchef för Norge hos Kebony, tillade: – Kebony är väldigt glada över att ha fått bidra till denna vackra byggnad på ön. Vi är särskilt imponerade av dess unika och konstfullt utformade gallerramverk och det vore fantastiskt att få komma tillbaka till projektet när trävirket har fått sin silvergrå patina.

Om Kebony 

Kebony är ett miljövänligt trävirke av hög kvalitet, som inte kräver något underhåll utöver vanlig rengöring. Kebony har dokumenterat goda egenskaper för en rad olika användningsområden och används särskilt mycket till terrasser och fasadbeklädnad.
 
Tekniken bakom Kebony® är en i Norge utvecklad miljövänlig och patenterad träbehandlingsprocess. Processen förbättrar träets egenskaper med hjälp av en biobaserad vätska. Processen ger träets cellstruktur en bestående ändring med enastående egenskaper och en mörkbrun nyans som kan jämföras med exklusiva tropiska träslag. 

Nyckelord

Bilder

Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal
Ladda ned bild
Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal
Ladda ned bild
Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal
Ladda ned bild
Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal
Ladda ned bild
Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal
Ladda ned bild
Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal
Ladda ned bild
Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal
Ladda ned bild
Foto: Ivar Kvaal
Foto: Ivar Kvaal
Ladda ned bild

Om

Kebony
Kebony
Hoffsveien 48
0377 Oslo

+4735106125https://kebony.com/sv

Följ Kebony

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kebony