Stockholms stad

Kemikaliekoll hos miljöminister Karolina Skog och finansborgarråd Karin Wanngård

Dela

Skadliga kemikalier kan finnas i allt från fönsterputs till plastdockor och husgeråd. Fem stockholmare får under hösten besök av experter från Stockholms stads kemikaliecentrum. De tittar närmare på allt från städkemikalierna i städskåpet till plastbunkarna i köksskåpet. Dessutom analyseras dammet på bokhyllor och under sängar. Vad kan det finnas för kemikalier där?

Familjerna får skräddarsydda tips på vad just de kan göra för att få ett mer kemikaliesmart hem. På så sätt kan de minska sin egen exponering av skadliga ämnen och påverkan på miljön. Tipsen finns också tillgängliga för alla stockholmare som vill bli kemikaliesmarta:

www.stockholm.se/kemikaliesmarthem

Testfamiljerna

Karin Wanngård

Vecka 38 får stadens finansborgarråd besök av kemikaliecentrums experter. Karin bor i Vällingby med sin man och två barn. Till vardags jobbar hon i Stadshuset och i sin roll som finansborgarråd är hon stadens högst uppsatta politiker.

Therese Zätterqvist

Youtubern Therese Zätterqvist bor i Älvsjö tillsammans med sin Rumänska hittehund. I sina youtubeklipp undersöker hon hur man kan leva ett mer hållbart liv, i ett mer hållbart samhälle. Men allt hon gör genomsyras av humor och kreativitet. Hon gör också podcasten Therese & Zäta tillsammans med den kända videobloggaren Therese Lindgren.

Magnus Carlson

Artisten och låtskrivaren Magnus Carlson är mest känd som sångare i bandet Weeping Willows men har under åren varit med i många bandkonstellationer och även gjort soloprojekt. Han har ett stort miljöintresse och är exempelvis med i föreningen Artister för miljön. Magnus bor i Hägersten med sin fru och två barn.

Pamela Bellafesta

Pamela Bellafesta jobbar som stylist med diverse uppdrag inom modebranschen samt är modechef på Metro Mode. Pamela bor i ett hus från 30-talet i Pungpinan med sin sambo, dotter och katt. På fritiden gäller odling och trädgård, men när hon tröttnar på äppelträden så går hon ner i källaren och spelar techno.

Karolina Skog

Karolina Skog är Sveriges miljöminister sedan 2016. Hon bor i en villa i södra Stockholm tillsammans med sin man och ett barn. En hälsosammare vardag med färre gifter är en av Karolinas hjärtefrågor. 

Kampanjer runt hela Östersjön

Kemikaliesmarta hem är en del av EU-projektet NonHazCity. Liknande kampanjer görs i flera städer runt Östersjön. Syftet är att vi i förlängningen ska få kemikaliesmarta städer, friska invånare och ett renare hav. Kemikaliecentrum vid Miljöförvaltningen i Stockholm leder EU-projektet. Mer information finns på www.nonhazcity.eu

Inspirationskväll – kick off för kampanjen

Onsdagen den 13 september klockan 17.00 bjuder vi in till en helkväll för ett kemikaliesmartare liv. Inspirerande föreläsningar, fika, tips och presentation av höstens stora kampanj. Alla Stockholmare är välkomna men det är begränsat med platser. Det är gratis men anmäla krävs. 

Kontakt

Katarina Johansson, kommunikatör

Kemikaliecentrum, Miljöförvaltningen i Stockholms stad

katarina.m.johansson@stockholm.se

08-50828918

Nyckelord

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum