Motormännen

Kia Niro har utsetts till ”Årets smartaste bil” 2016

Dela

Motormännen och tidningen Motor delar sedan 2009 ut priset ”Årets smartaste bil”. Kriterierna för att få priset är att bilen ska vara miljösmart, säker, ekonomisk, och samtidigt praktisk för ägaren. Enligt juryn är Kia Niro en kompakt crossover som bäst har lyckats att blanda dessa egenskaper till en vinnande kombination.

– Med fler aktörer, ständigt ökande modellutbud och nya tekniska lösningar har arbetet med att hitta en bil som passar de personliga behoven blivit en allt mer komplex uppgift. Med ”Årets smartaste bil” vill vi göra tydligt vad som är ett bra bilval, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

Modellen hör hemma i den mindre mellanbilsklassen och Kia kallar Niro för hybrid-crossover, men att kalla den en liten högbyggd kombi går lika bra. En högre kaross gynnar innerutrymmena, fyra vuxna ryms utan problem. Räcker inte 427 liter bagageutrymme kan Niro dra släp på upp till 1 300 kilo. Hybridbatteriet är placerat under baksätet. Niro har fyra stjärnor i Euro-Ncap, men med det i Sverige standardmonterade säkerhetspaketet (adaptiv farthållare, autobroms och vingelvarning) har den belönats med fem stjärnor enligt Euro-Ncaps nya dubbla betygssystem. Niro är miljöbilsklassad, priset börjar på 229 900 kronor.

– 2016 års vinnare är en praktisk, säker och miljömedveten crossover för familjen till ett inte avskräckande pris. Med årets utnämning vill vi uppmärksamma att vägen mot hållbarare bilism inte nödvändigtvis behöver innebära eftergifter vad gäller praktikalitet, säkerhet eller ekonomi, säger Fredrik Daveby.

Kia Niro vänder nu de traditionella bensin- och dieselmotorerna ryggen och kommer endast med någon form av elektrifierad drivning. Niro hybrid kommer under 2017 att kompletteras med en laddhybrid, ytterligare ett år bort är den rena elbilen. Så här kommenterar Kia utmärkelsen ”Årets smartaste bil”.

– Vi är mycket glada och stolta över denna fina utmärkelse och gläds också åt den succéartade försäljningen sedan lanseringen i september. Niro är en hybrid som verkligen faller in under beskrivningen smart; snål i verklig körning, praktisk för sin storlek och samtidigt rolig att köra. Med Niro rullar vi ut en omfattande satsning på prisvärda el-, laddhybrid- och hybridbilar, säger David Lilja, PR- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

 

Tidigare vinnare av ”Årets smartaste bil”

2015: VW Passat GTE
2014: Citroën C4 Picasso
2013: Skoda Octavia
2012: VW Up
2011: Ford Focus
2010: Skoda Superb
2009: Honda Insight

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på www.motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Sveriges bilägare vinner delseger i garantitvist11.10.2018 07:54Pressmeddelande

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot företaget Svensk Fordonsgaranti AB. KO anser att marknadsföringen i det erbjudande som företaget skickar ut är vilseledande. Företaget skriver bland annat att det kan vara riskfyllt för bilägaren att avstå från att anta erbjudandet om en förlängd garanti, vilket KO alltså inte håller med om. Motormännen har under ett par års tid uppmanat konsumenter att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum