Hyresgästföreningen Riksförbundet

Klar förhandling: Ny hyra för Eslövs bostads ABs hyresgäster

Dela
Hyresförhandlingarna är klara mellan Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget Eslövs bostads AB. Uppgörelsen innebär en hyreshöjning på 4,53 procent i snitt från och med 1 mars 2023. Retroaktivitet kommer att fördelas på kommande månader.
Förhandlare, Hyresgästföreningen region norra Skåne Fotograf: Mikael Malmborg
Förhandlare, Hyresgästföreningen region norra Skåne Fotograf: Mikael Malmborg

Efter konstruktiva förhandlingar är det klart att Hyresgästföreningen och Eslövs bostads AB nått en överenskommelse om hyror för 2023. Det är cirka 2000 lägenheter som berörs av överenskommelsen. 

– Efter långa förhandlingar så välkomnar vi att en uppgörelse slutligen har nåtts på ett lokalt plan i samförstånd med bolaget. Vi är medvetna om att hyreshöjningen är högre än vanligt, men det är en uppgörelse som i dagsläget är rätt för hyresgästerna som slipper retroaktivitet samt bolaget som får kostnadstäckning. Uppgörelsen innebär en stor differentiering mellan varm- och kallhyror, vilket i dagsläget är rättvist, säger Fredrik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne. 

– Förhandlingsläget i år har varit unikt. Vi befinner oss i en tid av hög inflation vilket lett till drastiska kostnadsökningar som drabbar både fastighetsägare och hyresgäster. I år är det därför extra viktigt att fastighetsägare tar sitt ansvar då många hyresgäster lever på marginaler. Vi hoppas samtidigt att det finns en förståelse för att det i år har blivit högre hyreshöjningar än vad det varit föregående år, säger Thinh Le Dinh, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Våren 2022 slöts en trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Överenskommelsen innefattar rekommendationer till de lokala parterna och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen.

För mer information, kontakta:
Fredrik Malmberg, förhandlare Hyresgästföreningen region Norra Skåne
Telefon: 010-459 17 11
E-post: fredrik.malmberg@hyresgastforeningen.se

Thinh Le Dinh, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne
Telefon: 0771–443 443
thinh.ledinh@hyresgastforeningen.se

Region Norra Skåne
Regional pressjour Norra Skåne
010- 45 91700

press.norraskane@hyresgastforeningen.se

Kontakter

Bilder

Förhandlare, Hyresgästföreningen region norra Skåne Fotograf: Mikael Malmborg
Förhandlare, Hyresgästföreningen region norra Skåne Fotograf: Mikael Malmborg
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Riksförbundet
Hyresgästföreningen RiksförbundetHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum