Europaparlamentet

Klara teoretiska gymnasium vinner EU-tävling

Dela
Klara teoretiska gymnasium i Sundsvall har vunnit en plats till Euroscolaprogrammet och representerar Sverige i Europarlamentet i Strasbourg den 25 november. Temat för besöket är EU:s hantering av energikrisen i Europa.

Under dagen får eleverna från Klara teoretiska gymnasium, tillsammans med utvalda skolklasser från EU:s 26 övriga medlemsländer, prova på att axla rollen som Europaparlamentariker. På plats i Europaparlamentets plenisal i Strasbourg får de bland annat diskutera EU:s hantering av energikrisen och demokratifrågor inför EU-valet 2024.

Bakgrund om Euroscola:

Sedan 1990 har Euroscolaprogrammet sammanfört elever mellan 16 och 18 år från EU:s alla 27 medlemsstater, EU:s kandidatländer och tidigare medlemsstater. Under en dag får eleverna debattera, ta ställning, förhandla, ändra om, rösta och slutligen anta resolutioner om verkliga europeiska frågor. Klara teoretiska gymnasium är en av 4 svenska skolor som får chansen att delta i Euroscola i Strasbourg under hösten 2022.

Du kan läsa mer om Euroscola på Europaparlamentets Youth Hub.

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Översikt av plenarsammanträdet 13-16 mars 202312.3.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sessionsinfo 13-16 mars 2023, plenarsammanträde i Strasbourg Byggnaders energiprestanda: mot klimatneutralitet 2050 På tisdag röstar ledamöterna om ett förslag till åtgärder för att öka renoveringstakten samt minska energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser. Debatten äger rum på måndag. ”Fit for 55”: Tre nya lagar för att nå EU:s klimatmål för 2030 Ledamöterna väntas anta nya regler om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, EU-ländernas utsläppsminskningar och en översyn av reserven för marknadsstabilitet. Parlamentet debatterar sina prioriteringar inför Europeiska rådets vårmöte På onsdag morgon debatterar ledamöterna sina krav och förväntningar inför EU-toppmötet den 23-24 mars med Charles Michel och Ursula von der Leyen. Parlamentet uppmärksammar Internationella kvinnodagen (8 mars) På onsdag kommer Nobelpristagaren Shirin Ebadi och astronauten Samantha Cristoforetti att tala till ledamöterna vid en ceremoni. ”Rädda bin och bönder”: Europaparlamentet granska

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum