Konkurrensverket

Klargörande från EU-domstolen i frågan om SJ ska följa upphandlingsreglerna

Dela

Upphandlingsreglerna omfattar tillhandahållande av transporttjänster till allmänheten på järnväg. Det slår EU-domstolen fast i ett förhandsavgörande till Högsta förvaltningsdomstolen i ett mål som Konkurrensverket driver mot SJ.

– Det är ett välkommet besked från EU-domstolen. Domstolen gör samma bedömning som Konkurrensverket vilket innebär att SJ ska följa upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Detta är första gången en svensk domstol har begärt förhandsavgörande i ett mål som gäller upphandlingsreglerna.

När SJ under 2012 upphandlade städtjänster så följdes inte upphandlingsreglerna, enligt Konkurrensverket. Därför vände sig Konkurrensverket till Förvaltningsrätten i Stockholm och begärde att SJ skulle dömas att betala böter/upphandlingsskadeavgift på sammanlagt 8,5 miljoner kronor. Ärendet har överklagats och ligger nu hos Högsta förvaltningsdomstolen, som i sin tur begärde in ett förhandsavgörande från EU-domstolen i Luxemburg.

Svenska domstolar kan begära förhandsavgörande från EU-domstolen i mål som rör upphandling.

– Svenska domstolar kan för min del gärna oftare än hittills vända sig till EU-domstolen för att få förhandsavgörande. Då får vi tydliga besked om hur reglerna ska tolkas. Det ger upphandlare och leverantörer värdefull vägledning i viktiga frågor, säger Rikard Jermsten.


För ytterligare information, kontakta:

Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Kristoffer Sällfors, processråd, tfn 08-700 16 07
Läs mer om konkurrens- och upphandlingsreglerna på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Nynäshamn har gjort otillåten direktupphandling av byggentreprenad23.6.2020 16:02:43 CESTPressmeddelande

När Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad var det fråga om en byggentreprenad som skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling. Att avtalet ingicks utan föregående annonsering innebar att kommunen gjorde sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunala bolag skyldiga att följa transparenslagen11.6.2020 14:00:00 CESTPressmeddelande

De kommunala bolagen Stockholm Avfall AB och Stockholm Vatten AB kommer från och med räkenskapsåret 2020 upprätta en öppen respektive separat redovisning av sin verksamhet. Det är resultatet av en utredning som Konkurrensverket har genomfört och som visar att bolagen är skyldiga att följa transparenslagen. Syftet är bland annat att det ska vara enklare att kontrollera att bolagen följer EU:s statsstödsregler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum