Trafikverket

Klart för byggstart av Västra länken i Umeå

Dela

Regeringen avslog överklagandet av vägplanen för Västra länken. Byggstart planeras 2019.

I dag avslog regeringen överklagandet av vägplanen för den sista delen i Umeåprojektet, Västra länken. Det innebär att vägplanen nu är slutgiltigt fastställd, och Trafikverket kan börja arbeta för en byggstart 2019.

– För Trafikverket är det ett mycket glädjande besked. Vår vägplan har nu vunnit laga kraft, säger Helena Eriksson, regiondirektör, Trafikverket. Nu kan vi gå vidare i processen att bygga den sista pusselbiten i ringleden och nå full effekt av projektet. 

Trafikverket planerar att gå ut med förfrågningsunderlag under våren för att kunna göra en byggstart 2019. Vi arbetar alla för att byggstart ska ske så snart som möjligt, vilket innebär att Västra länken beräknas färdig för trafik hösten 2021.

Bakgrund – om projektet:

Vad: En ny cirka 30 km lång ringled runt Umeå där entreprenad 1-7 är färdiga (delinvigdes 2012) och Västra länken är den sista delen. En del av projektet berör Natura 2000-områden.

Varför: För att förbättra trafiksäkerheten, framkomligheten och luftkvaliteten i centrala Umeå samt förbättra framkomligheten på europavägnätet.

Kostnad: Cirka 2,2 miljarder kronor. Delar av projektet har medfinansierats av Umeå kommun.

Byggtid: 3 år

Nyckelord

Kontakter

Helena Eriksson, regiondirektör, Trafikverket, 070–524 38 38
Trafikverkets pressjour, 0771–31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum