Transportstyrelsen

Klart för drönartest i Göteborgs skärgård

Dela

Svenska Sjöräddningssällskapet har ansökt om att på prov få flyga drönare i sin räddningsverksamhet i Göteborgs skärgård. Nu har Transportstyrelsen godkänt ansökan och från och med i dag får sjöräddningen flyga drönare utom synhåll i det aktuella området.

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Majoriteten av sjöräddningslarmen inkommer under sommaren och det är under denna period Svenska Sjöräddningssällskapet, SSRS, har ansökt om att få testa drönare i räddningsverksamheten i Göteborgs skärgård.

Transportstyrelsen har nu sagt ja till ansökan genom att upprätta ett så kallat tillfälligt D-område. Det är det första området i sitt slag i Sverige där Sjöräddningssällskapets drönare får flygas utom synhåll. I ett D-område – till skillnad från ett restriktionsområde – stängs inte luftrummet för övrig trafik. Tillåten högsta flyghöjd för sjöräddningens drönare är drygt 45 meter.

– Det kan vara bra för allmänheten att känna till att drönarflygningarna i det här området nu kommer att öka under testperioden. Det skulle annars kunna skapa oro med tanke på situationen i omvärlden, men i det här fallet rör det sig om flygningar som utförs av sjöräddningen i syfte att rädda liv, säger Christoffer Massinger, samordnare för drönare på Transportstyrelsen.

Till att börja med har Transportstyrelsen godkänt övningsverksamheten mellan den 14 mars och den 30 april, men planen är en förlängning till och med slutet av september.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum