E.ON Sverige ABE.ON Sverige AB

Klart för stor anslutning av ny elproduktion i Uppvidinge kommun

Dela

Stena Renewable investerar nu 2,2 miljarder i Vindpark Tvinnesheda med en total effekt på 210 MW i Uppvidinge. Projektet har gjorts möjligt genom ett samarbete mellan vindkraftsaktörer, nätägaren E.ON och ett så kallat nätförstärkningslån från Svenska kraftnät. Totalt kommer 700 MW ny elproduktion kunna anslutas i området som i dag har underskott på el.

Bild: Stena Renewables
Bild: Stena Renewables

– Tack vare nätförstärkningslånet och nya möjligheter för styrning av elproduktion tar energiomställningen i södra Sverige ett stort steg framåt. Stena Renewable är först ut, men även andra aktörer ligger långt framme i planeringen av vindparker som vi får kapacitet att ansluta. Det förstärkta elnätet ger dessutom bättre möjligheter för tillväxt i regionen, säger Mats Tullgren, regionnätschef på E.ON.

Anslutningen till elnätet har länge varit en utmaning i området och har möjliggjorts genom ett så kallat nätförstärkningslån. Svenska Kraftnät kan bevilja denna typ av lån för att göra det möjligt att ansluta ny elproduktion där det inte finns tillräckligt med ledig kapacitet. Syftet är att underlätta för den första aktören som vill ansluta till nätet och som inte själv kan ta hela investeringen för att förstärka elnätet. Svenska Kraftnät har beviljat lånet till E.ON som är nätägare i området och totalt kommer 700 MW nu kunna anslutas i elområde 4 (söder om Oskarshamn-Ringhals).

– Det känns otroligt bra att den här vindparken äntligen blir verklighet och det beror på ett mycket gott samarbete mellan många olika parter. Den kommer ge ett rejält tillskott till elproduktionen i området och skapa stor klimatnytta, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable.

Stena Renewables vindpark består av 47 vindkraftverk med en total effekt på 210 MW. Turbinerna levereras av Vestas och är av typen V150. Den årliga elproduktionen beräknas uppgå till drygt 600 GWh vilket skulle kunna förse 120 000 villor med hushållsel. Vindparken kan minska utsläppen med 360 000 ton koldioxid, mer än dubbelt så mycket som utsläppen från alla bilar i Kronoberg.

– Det är mycket positivt att så mycket förnybar elproduktion nu kan anslutas i södra Sverige där elanvändningen är hög och underskottet på el är som störst, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät.

Elnätet i området kommer nu att byggas ut för att möjliggöra etableringen av vindkraft, men det kommer att ta flera år innan detta är färdigt. E.ON installerar därför teknisk utrustning som kan begränsa tillförseln av producerad el till elnätet, vid tillfällen då nätets kapacitet överstigs. På så sätt kan vindkraft anslutas redan innan elnätet är färdigbyggt och därmed påskynda omställningen. Detta är reglerat i ett avtal med Stena Renewable och har varit en förutsättning för att få vindkraftparken till stånd. När alla vindparker anslutits beräknas elproduktionen uppgå till omkring 2 TWh per år, vilket är lika mycket som elanvändningen i hela Kronobergs län

.
För mer information, vänligen kontakta:
Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable, 070-48 55 393
Stina Albing, kommunikationschef på E.ON, 070-144 06 11
Svenska Kraftnät, presskontakt, 010-475 80 10

Läs mer om Svenska Kraftnäts nätförstärkningslån här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Stena Renewables
Bild: Stena Renewables
Ladda ned bild

Dokument

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

7-barnsfamilj utför energiexperiment på uppdrag av E.ON för att få svenskar att spara el2.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

I ett energiexperiment har 7-barnsfamiljen Jarny från Svedala fått i uppdrag av E.ON att ställa om och bli bättre på att optimera sin energiförbrukning. I en nyproducerad serie får vi följa familjen i deras vardag och deras uppriktiga försök att spara el. Syftet är att inspirera och visa lösningar för att få svenskarna att bli bättre på att ställa om till en lägre energiförbrukning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum