Järfälla Kommun

Klart med 800 nya bostäder i centrala Jakobsberg

Dela

Järfälla kommun växer i alla kommundelar. I en förnyad detaljplan för Jakobsbergs centrum ges utrymme för 800 nya bostäder med närhet till befintlig service och med kollektivtrafiknära läge. Kommunfullmäktige i Järfälla gav på tisdagskvällen grönt ljus för fyra nya bostadsprojekt i centrala Jakobsberg.

I Järfälla växer stadskvarteren upp. Förutom Barkarbystaden där det byggs mycket sedan flera år tillbaka ökar nu byggtakten även i Jakobsberg. Med närheten till bra kollektivtrafik och väl utbyggd service bara en dryg kvart från Stockholms city är Jakobsberg ett allt mer attraktivt val för många.

– Jag är glad att vi nu kan gå vidare och utveckla centrala Jakobsberg med 800 bostäder, såväl nya hyresrätter som bostadsrätter. Det innebär också att nya mötesplatser skapas i Jakobsberg med ett rikare utbud av butiker, nöje och service för Järfällaborna, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Kommunfullmäktige i Järfälla godkände på tisdagskvällen fyra nya exploateringsavtal med olika aktörer på bostadsmarknaden.

Bostadsrätter och hyresrätter

Järfällahus ska enligt ett nytt avtal bygga cirka 135 hyreslägenheter i hus med fyra till åtta våningar, där de högre husen placeras mot Poppelallén mot Riddarparken. I områdets västra del föreslås att en lokal för förskola i byggnadens bottenvåning.

Centrumägaren Citycon ska i samarbete med Riksbyggen byggacirka 400 nya bostadsrätter i två kvarter på delar av den så kallade Tornérparkeringen norr om Folkungavägen. Bebyggelsen ska variera mellan sex och nio våningar.

Utmed Folkungavägen, nära centrum kommer Skandia Bostäder att bygga cirka 110 lägenheter med hyresrätt. De nya husens höjd varierar från tre till åtta våningar med de högre husen placerade mot Folkungavägen, där bottenvåningen föreslås innehålla olika typer av verksamheter.

Strax söder om Jakobsbergs centrum ska Stena Fastigheter Öst bygga 150 hyreslägenheter vid Nybergstorg. Den nya bebyggelsen utgörs av sju olika byggnader varav sex ska sammanlänkas för att skapa nya innergårdar med stöd av den befintliga bebyggelsen utmed Vasavägen.

Utvecklingen av centrala Jakobsberg tar nu fart ordentligt. Fler bostäder och nya mötesplatser skapar också ett bredare utbud av butiker och service för boende i kommunen.

Nyckelord

Kontakter

Claes Thunblad (S)Kommunstyrelsens ordförande

Claes Thunblad är ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd sedan 20 oktober 2014. Presskontakt: Fredrik Ståhl, 070-002 33 92 eller fredrik.stahl@jarfalla.se

070-002 33 92 claes.thunblad@jarfalla.se

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum